Τούρκοι: Σημασία έχει ο δικός μας Πατριάρχης-Ο Ρώσος υπόκειται σε αυτόν

Loading...


Η Τουρκική εφημερίδα HÜRRİYET σχολιάζει την συνάντηση του Πάπα με τον Πατρ. Μόσχας στην Κούβα γράφοντας πως «σημασία έχει ο δικός μας Πατριάρχης». Αναλυτικά:

“Η συνάντηση του Πατριάρχη Ρωσσίας Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο δεν μας ενδιαφέρει. Αυτός που εκπροσωπεί τους ανά τον κόσμο Ορθοδόξους είναι το Πατριαρχείο που βρίσκεται στην χώρα μας και ο δικός μας Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης Ρωσσίας είναι Πατριάρχης μίας Αυτοκέφαλης, αυτοδιοίκητης δηλαδή Εκκλησίας. Υπόκειται, όμως, του δικού μας Πατριάρχη, και στις Ακολουθίες μνημονεύει πρώτα του ονόματός Του.

Δεν πορεύεται, όμως, πάντοτε παράλληλα πρός τον δικό μας Πατριάρχη, ενίοτε σημειώνονται αντιθέσεις. Εκδηλώνει ανταγωνιστική συμπεριφορά, χωρίς όμως να νοείται στα εκκλησιαστικά ανταγωνισμός, καθώς αυτό που έχει σσημασία είναι ο δικός μας Πατριάρχης. Θά πρέπει να τον στηρίξουμε. Η συνάντηση του Κυρίλλου με τον Πάπα στην Ρώμη είναι κάτι διαφορετικό. Όποιοι επιθυμούν να συναντηθούν για την ειρήνη είναι ευπρόσδεκτοι να πράξουν αυτό που θέλουν. Αυτό δεν ενδιαφέρει εμάς. Εμείς θα προσέξουμε τον δικό μας (Πατριάρχη). Στην Κούβα πρώτα εκείνος πήγε πρό πολλών ετών.

Υπεστήριξε την Κούβα και τον ηγέτη της Φιντέλ Κάστρο τον καιρό της απομόνωσής τους, τους ενίσχυσε, διότι ήσαν πολύ απομονωμένοι Καί έπραξε πολύ σωστά. Ο Κύριλλος τώρα ακόμη πηγαίνει. Με το καλό να πάει και να συναντηθεί με τον Πάπα. Για την Τουρκία, όμως, είναι αδιάφορο. Ας υπογράψουν και Κοινή Διακήρυξη. Τους Ορθοδόξους παγκοσμίως η Κωνσταντινούπολη τους εκπροσωπεί.

Το εάν έπαιξε κάποιο ρόλο και ο Πούτιν για την πραγματοποίηση αυτής της συναντήσεως ομοίως δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς θα κοιτάξουμε εδώ ο Πατριάρχης μας τι κάνει. Πατριαρχείο του Φαναρίου σημαίνει Ορθόδοξο Πατριαρχείο (Νέας) Ρώμης, αυτό που αποτελεί τον ηγέτη των Ορθοδόξων της υφηλίου. Αυτό το αναγνωρίζει και η Ρωσσία. Ο Πατριάρχης που θα σεβόμαστε εμείς ηγείται δικού μας ιδρύματος, που βρίσκεται στην δική μας χώρα. Αυτό υπαγορεύει η παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”.Ετικέτες