Την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» βρέθηκε το απόγευμα ο Πατριάρχης Αντιοχείας, κ.κ. Ιωάννης Ι΄, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο κ.Ιερώνυμο

Εκεί έγινε εγκάρδια δεκτός από τη διοίκηση και το προσωπικό.

Τον καλωσόρισε Γενικός Διευθυντής, Κωστής Δήμτσας, που στο λόγο του ανέφερε:

«Μακαριώτατε και Αγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Με ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά Σας υποδεχόμασθε ευλαβώς και Σας καλωσορίσουμε εγκαρδίως με την Τιμία Πατριαρχική Συνοδεία Σας εδώ στα Κεντρικά Γραφεία του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία και του Μακαριωτάτου Αδελφού Σας και Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄.

Η παρούσα Σεπτή Πατριαρχική Επίσκεψή Σας, αποτελεί υψίστη τιμή για την ΑΠΟΣΤΟΛΗ και όλους εμάς, οι οποίοι εργαζόμασθε εδώ. Στο σεπτό Πρόσωπό Σας αποτίουμε τιμή στο Παλαίφατο Ελληνο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, πολιτισμική κοιτίδα του κατά Ανατολάς Αρχαίου Ελληνισμού, αλλά και προκεχωρημένο Φυλάκιο της Βυζαντινής Ρωμιοσύνης, Καταφύγιο των διωκομένων Ρωμιών του 1922. Εκεί στη Μεγάλη Θεούπολη της Αντιοχείας οι Χριστιανοί έλαβαν το όνομά τους, εκείθεν διήλθαν ο Πέτρος και ο Παύλος, εκεί ανδρώθηκε ο Μέγας της Ορθοδοξίας και της Οικουμένης Διδάσκαλος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εκείθεν προήρχετο ο διδάσκαλος των Δύο Μεγίστων της Εκκλησίας Ιεραρχών του Βασιλείου και του Ιωάννου, ο φιλόσοφος και ρήτορας Λιβάνιος. Οι σχέσεις της Αντιοχείας με τον διαχρονικό Ελληνισμό υπήρξαν ανέκαθεν οργανικές, και η Επίσκεψή Σας στην Ελλάδα έρχεται να το μαρτυρήσει και να το επιβεβαιώσει.

Μακαριώτατε,

Επισκέπτεσθε την Αγιωτάτη Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε μια κρίσιμη όχι μόνο για το Πατριαρχείο Αντιοχείας περίοδο, αλλά για ολόκληρο το Χριστιανικό Κόσμο της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τη δική μας Χώρα.

Τα τελευταία χρόνια ένα φοβερό κράμα βίας και θρησκευτικών συνθημάτων ενισχύουν σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες με εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος, τη μετάλλαξη και αλλοίωσή του.

Με φρίκη και τρόμο παρακολουθούμε, από την ησυχία και την ασφάλεια του Κλεινού Άστεως των Αθηνών, τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, τις σφαγές, τις φρικαλεότητες, τα φοβερά μαρτύρια, που υφίστανται οι Χριστιανοί αδελφοί μας εκ μέρους φανατικών και ακραίων ισλαμιστών. Εις βάρος τους διαπράττονται θηριωδίες και ανοσιουργήματα που εφορμούνται από θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία και που στόχο έχουν τη βίαιη εξασφάλιση θρησκευτικής ομοιογένειας σε χώρες οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά λίκνα και εστίες λαμπρής παρουσίας του Χριστιανισμού και στις οποίες ιστορικά ιερά σεβάσματα και Ναοί βεβηλώνονται και καταστρέφονται.

Δεν είναι άγνωστα στην ιστορία της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης, Μακαριώτατε, τα μαρτύρια, τα οποία βλέπουμε, δυστυχώς, να επαναλαμβάνονται και πάλι. Όπως και παλαιότερα ο «πεπολιτισμένος κόσμος» υπήρξε αδιάφορος και εν πολλοίς συνένοχος, έτσι και τώρα πράττει δυστυχώς τα ίδια.

Λησμόνησε ο «πεπολιτισμένος κόσμος» το χρέος του να αντισταθεί στη χρησιμοποίηση της θρησκείας για πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και για τη στήριξη της τρομοκρατίας.

Λησμόνησε ότι οι πολεμικές συγκρούσεις και η τρομοκρατία συνιστούν την άρνηση του πολιτισμού και την ίδια την αυτοκαταστροφή του.

Λησμόνησε ότι η ουσία της θρησκείας οδηγεί τον άνθρωπο σε αρμονία με τον Θεό, αλλά και σε σχέσεις σεβασμού και αγάπης προς τους συνανθρώπους του.

Λησμόνησαν οι ισχυροί του «πεπολιτισμένου κόσμου» ότι η «πυρηνική ενέργεια» της θρησκείας δεν χρησιμοποιείται για πόλεμο αλλά μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Μόνο αν ο χριστιανικός Κόσμος ξαναβρεί τον πυρήνα της πίστεώς του στο Θεό, θα επιστρέψει στην πρόοδο και την δημιουργία. Και αναφέρομαι στην ενεργό πίστη, η οποία στηρίζει τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς. Μια πίστη συνυφασμένη με την αγάπη και το έλεος του Θεού.

Όπως, ασφαλώς, γνωρίζει η Σεπτή Μακαριότητά Σας, και η δική μας Εκκλησία βρίσκεται εν μέσω μίας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσεως, της οποίας οι τραγικές και επώδυνες συνέπειες είναι πλέον γνωστές σε όλους.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ αφιέρωσε ικανό μέρος και ενέργεια από την αναληφθείσα υψηλή πρωθιεραρχική Του Διακονία στην κοινωνική πρόνοια και αρωγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, επιτυχαίνοντας με τη διάκριση, που τον διέπει, και την κοινωνική αποδοχή, της οποίας τυγχάνει, να αποκαταστήσει την κοινωνική μαρτυρία της Εκκλησίας, δημιουργώντας μεταξύ άλλων ένα ευρύ δίκτυο φιλανθρωπικών και κοινωνικών δράσεων, αλλά και να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει το Λαό του Θεού σε έργα και δράσεις αγάπης και φιλανθρωπίας.

Κεντρικό όργανο της προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, η οποία σε αγαστή συνεργασία με τους υπόλοιπους οργανισμούς και ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Εκκλησίας της Ελλάδος, έρχεται αρωγός στις ανάγκες των εμπεριστάτων συνανθρώπων μας.

Θα πληροφορηθείτε για τη δράση και τις υπηρεσίες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ από ένα σύντομο βίντεο ώστε να παρέλκει κάθε άλλη επιπλέον επανάληψή τους. Ένα μόνο θα ήθελα να μου επιτρέψει η Μακαριότητά Σας να αναφέρω με συναίσθηση και συνείδηση ευθύνης… τούτο, ό,τι η ΑΠΟΣΤΟΛΗ δύναται να σεμνύνεται ότι με βάση αξιόπιστα αριθμητικά, ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά και συνδυαστικά στοιχεία δράσεων, υπηρεσιών, επωφελουμένων και διαθέσιμων πόρων, αποτελεί τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική και κοινωνική οργάνωση της Χώρας, η οποία συνδράμει το Έργο της Εκκλησίας.

Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αποκλεισμούς ο Οργανισμός μας, πιστός στις εντολές του Κυρίου μας, βοηθά κάθε άνθρωπο με γνώμονα την ανάγκη. Μολονότι, δε, αποτελεί φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει επεκτείνει τη δράση και τις υπηρεσίες της και εκτός των ορίων της Ελλάδος, σε Χώρες, όπου προέκυψε ανάγκη για βοήθεια και στήριξη.

Όπως, ασφαλώς, γνωρίζετε, με τον αοίδιμο μακαριστό Προκάτοχό Σας Πατριάρχη Κυρό Ιγνάτιο Δ΄ είχαμε υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Τα δραματικά γεγονότα, τα οποία εν τω μεταξύ έλαβαν χώρα και στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή είχαν ως αποτέλεσμα το Μνημόνιο να ατονήσει.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ είναι έτοιμη να επανενεργοποιήσει τις πρόνοιες του Μνημονίου, να τις προσαρμόσει στις νέες πραγματικότητες, συνθήκες και ανάγκες, που προέκυψαν.

Η διδασκαλία των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand μπορεί, αν συμφωνείτε, να αποτελέσει την αφετηρία αυτής της νέας συνεργασίας. Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη δράση αυτή σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Επιπλέον, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ είναι έτοιμη να συνδράμει το Πατριαρχείο Αντιοχείας σε τρόφιμα και άλλα υλικά πρώτης ανάγκης, διερευνώντας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Πατριαρχικές Υπηρεσίες τους τρόπους υλοποίησης αυτής της συνδρομής.

Ελπίζουμε σύντομα να παύσει ο πόλεμος, να επανέλθει η πολυπόθητη ειρήνη, και να επιστρέψουν οι άνθρωποι σε έργα αγάπης, ειρήνης και προόδου.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ θα είναι έτοιμη να συνδράμει στη διαδικασία επανοικοδόμησης της Συρίας – στο μέτρο των δυνατοτήτων της – με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ελλάδος. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απούσα από τη διαδικασία επανοικοδόμησης της Συρίας, στην οποία διαβιούν Ομογενείς και Ομόδοξοι Αδελφοί μας, με τους οποίους μας συνδέουν ιεροί και ακλόνητοι δεσμοί πίστεως και αίματος από αρχαιοτάτων χρόνων και στο διάβα των αιώνων.

Μακαριώτατε,

Με την καθημερινή βιοτή Σας διακηρύσσετε προφητικά τη δύναμη της αγάπης, της υπομονής και της ελπίδος για ένα καλύτερο αύριο, και αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης κάθε δοκιμαζομένου ανθρώπου, και κατά συνέπεια και όλων μας εδώ στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ευρύτερα στην δοκιμαζόμενη Ελλάδα.

Υποστηρίζετε με σθένος την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την αξία του ανθρωπίνου προσώπου, ως δημιουργήματος του Θεού.

Η προσωπικότητά Σας, το Όραμά Σας, οι αγώνες Σας αποτελούν αέναη πηγή έμπνευσης για την ΑΠΟΣΤΟΛΗ, η οποία, δι εμού, Σας ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την προσοχή, που τόσο ευγενώς της επιδεικνύετε, και της οποίας απτό δείγμα αποτελεί η σημερινή Επίσκεψή Σας στα Κεντρικά μας Γραφεία, μολονότι το Πρόγραμμά Σας παραμένει ιδιαιτέρως βεβαρυμένο.

Εχόμεθα δι’ ελπίδος ότι θα συνεχίσετε να μας στηρίζετε, προσευχόμενος για την ευόδωση των προσπαθειών μας για την ανόρθωση του δοκιμαζόμενου Ελληνικού Λαού, ο οποίος Σας αγαπά.

Μακαριώτατε και Αγιώτατε,

Επιτρέψτε μου να μιλήσω από τα βάθη της ψυχής μου για ένα θέμα που εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο με απασχολεί έντονα και με πονά. Αφορά στον Αδελφό Σας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βερροίας και Αλεξανδρέττας Κύριο Παύλο.

Με συνοχή καρδίας πληροφορηθήκαμε την απαγωγή του και με αγωνία παρακολουθούμε την εξέλιξη της υποθέσεώς του. Με τον Μητροπολίτη Παύλο είχα την τιμή και την ευλογία να συνεργαστώ, επί μακρόν. Μου έμαθε τι σημαίνει χριστιανική αγάπη, τι σημαίνει η χριστιανική μαρτυρία του Πατριαρχείου Αντιοχείας αλλά κυρίως μας συγκλόνισε η αγάπη του για την Ελλάδα, την γλώσσα και το πνεύμα των πατέρων, το Άγιον Όρος. Μου γνώρισε τη Συρία, το Χαλέπι, τον αραβικό κόσμο και πολιτισμό του. Όλοι εμείς εδώ στην «Αποστολή» που τον γνωρίσαμε, τον αγαπάμε και ευχόμασθε και προσευχόμασθε σύντομα να υπάρξουν χαρμόσυνα νέα και να επιστρέψει ο Άγιος Αδελφός Σας ελεύθερος και υγιής. Είμαι βέβαιος όπου και να βρίσκεται ότι το πνεύμα του αυτή την ώρα είναι κοντά μας και χαίρετε για την Επίσκεψή Σας.

Σας ευχαριστούμε, Μακαριώτατε, για την αγάπη σας. Είμασθε απείρως χαρούμενοι και αισθανόμασθε εξαιρετική τιμή από την Επίσκεψή Σας και να μην ξεχνάτε ότι σε ώρες σκληρές, που φθάνει κανείς στα όρια της κάμψεως ή του θανάτου, βασική παρηγοριά είναι η εγγύηση του αναστάντος Χριστού: «Και ιδού εγώ μεθ᾽ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. 28:20)• και η βεβαιότητα του ψαλμωδού: «εάν γαρ και πορευθώ εν μέσῳ σκιάς θανάτου ού φοβηθήσομαι κακά ότι συ μετ᾽ εμού εί» (Ψαλμ. 22:4).

Ευχαριστούμε απείρως και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ο οποίος είναι πάντα κοντά μας, και μας στηρίζει σε όλες τις αγαθές επιδιώξεις και δράσεις μας».

Πατριάρχης Αντιοχείας: Η «Αποστολή» είναι ο βραχίονας φιλανθρωπίας της Εκκλησίας

Την διαβεβαίωση ότι «καμία δύναμη σε τούτη τη γη δεν θα κατορθώσει να εκριζώσει τους Χριστιανούς από τη γη τους γιατί ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος της Συρίας είναι έτοιμος να χύσει το αίμα του για να διατηρήσει την πίστη του» έδωσε η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης τους στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού « Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τον Πατριάρχη Αντιοχείας που συνόδευε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ και ιεράρχες του Παλαιφάτου Ελληνοορθόδοξου Πατριαρχείου υποδέχθηκε το προσωπικό της «Αποστολής» με τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Οι δυο αντιπροσωπείες συζήτησαν τρόπους συνεργασίας και υποστήριξης από μέρους της «Αποστολής» στο Πατριαρχείο Αντιοχείας με βάση τις νέες πραγματικότητες, συνθήκες και ανάγκες, που έχουν προκύψει ενώ συμφωνήθηκε να εξεταστεί η άμεση έναρξη της διδασκαλίας των Αρχαίων και νέων Ελληνικών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand στο Λίβανο.

Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στο σκοπό της επισκέψεως του λέγοντας χαρακτηριστικά »Είμαστε μαζί μας σήμερα εδώ σε μια εποχή διωγμών, καταπατήσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να δηλώσουμε στην πολιτισμένη Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς ότι στεκόμαστε ακόμη στα πόδια μας, και δεν χάνουμε την πίστη μας στο Χριστό, ότι η Αντιόχεια και η Δαμασκός συνεχίζουν να ακτινοβολούν στην οικουμένη».

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας περιέγραψε με μελανά γράμματα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι χριστιανοί στην Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του να στηρίξει ανεξαρτήτως θρησκείας τους ανθρώπους που υποφέρουν. «Πολλοί άνθρωποι, είπε χαρακτηριστικά, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, στερούνται τροφή, δεν έχουν την δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία και δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι χωρίς προβλήματα διαβίωσης ή χωρίς ένα νεκρό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις σχέσεις του Πατριαρχείου του με την Εκκλησία της Ελλάδος λέγοντας ότι «έχει προσφέρει πολλά» ενώ μίλησε εκτενώς για το έργο της «Αποστολής» χαρακτηρίζοντας την «τον βραχίονα του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας».
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας ζήτησε την άμεση συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της «Αποστολής» και κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο να ευλογήσει τον συντονισμό αυτής της βοήθεια. «Ο λαός μας, κατέληξε ο κ. Ιωάννης, αγαπά τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους αρχιερείς, τους πατέρες, τον ελληνικό λαό, την ελληνική σημαία και συναισθάνονται ότι όλοι είμαστε μία οικογένεια».

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης – Eurokinissi

antioxeias-apostoli.jpg
antioxeias-apostoli1.jpg
antioxeias-apostoli11.jpg
antioxeias-apostoli12.jpg
antioxeias-apostoli2.jpg
antioxeias-apostoli3.jpg
antioxeias-apostoli4.jpg
antioxeias-apostoli5.jpg
antioxeias-apostoli6.jpg
antioxeias-apostoli7.jpg
antioxeias-apostoli8.jpg
antioxeias-apostoli9.jpg
antioxeias-apostoli10.jpg


Ετικέτες