Σερβίας Ειρηναίος: «Ο Θεός να ευλογεί την αγία Ελλάδα» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Γιώργου Νταλιάρη
Στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στα συμμαχικά νεκροταφεία.

Ο Παναγιώτατος απέτισε φόρο τιμής στα 149 θύματα των Ναζί που είχαν καεί ζωντανοί το 1944.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Πυλαίας, Χορτιάτη και Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο πρέσβης της Σερβίας, όπως και επίσης ο πρέσβης της Γερμανίας.

Ο κ.κ. Ειρηναίος, στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε σε σφαγές Ναζί σε πόλεις και χωριά της Σερβίας και είπε χαρακτηριστικά: «Ο Θεός να ευλογεί αυτό τον τόπο. Αγία πόλη η Θεσσαλονίκη και όλη η Ελλάδα. Είναι αμαρτωλοί όσοι πράττουν κάτι τέτοιο, και ακόμη περισσότερο όταν μεταξύ των αμάχων είναι μικρά παιδιά.

Απ’όλα όσα έκανα τόσο σε εμάς τους Σέρβους όσο και σε εσάς του Ελληνες, ακόμη υπάρχουμε. Παλεύουμε για τη θέση μας κάτω από τον ουρανό, την ελευθερία και δε φοβόμαστε να δώσουμε τη ζωή μας για την ελευθερία. Πιστεύουμε, πως όλα αυτά τα μαρτυρικά χρόνια είναι πίσω μας.

Δυστυχώς, σε αυτούς τους πολέμους, σκότωναν και αδέλφια μας Χριστιανοί. Δε θέλω να πω περισσότερα, αλλά ξέρουμε κι εμείς, ξέρει και ο Θεός».

Ο δήμαρχος, Ιγ.Καϊτετζίδης, στην προσφώνησή του ζήτησε από τον Πατριάρχη Σερβίας να προσεύχεται τόσο γι’αυτούς που έφυγαν από τη ζωή όσο και για τον ελληνικό λαό, που περνά δύσκολες ημέρες. Ο κ.κ. Ειρηναίος, με τη σειρά του απάντησε: «Ο Θεός να ευλογεί τον ελληνικό λαό, τόσο στη χώρα όσο και στη διασπορά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε πάντοτε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι να είμαστε δεμένοι. Πολλοί είναι εναντίον μας, αλλά εμείς να τους κάνουμε φίλους μας. Είμαστε ο λαός του Θεού, και πατέρας μας είναι ο Ιησούς Χριστός που μας ευλογεί».

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης Σερβίας, πάντα συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ.Βαρνάβα, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Γερόντισα δώρισε στον Παναγιώτατο ένα εγκόλπιο της Αναστάσεως με τον κ.κ. Ειρηναίο στην ομιλία του να αναφέρεται στη σημασία των μοναστηριών. Τόνισε μάλιστα, πως η μητέρα του έγινε και αυτή μοναχή.

Με νόημα μάλιστα, είπε: «Πολλές φορές, προσπάθησαν να γκρεμίσουν τα μοναστήρια μας και να μας αναγκάσουν να σταματήσουμε να πιστεύουμε. Το έκαναν και οι κομμουνιστές. Όμως, είμαστε ακόμη εδώ… Ο κομμουνισμός που είναι;».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Βαρνάβας έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του μοναστηριού και την ιερή εικόνα, την Παναγία την Χορταΐτισσα που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του.

serbias-xortiatis.JPG
serbias-xortiatis1.JPG
serbias-xortiatis11.JPG
serbias-xortiatis5.JPG
serbias-xortiatis9.JPG
serbias-xortiatis3.JPG
serbias-xortiatis16.JPG
serbias-xortiatis22.JPG
serbias-xortiatis30.jpg
serbias-xortiatis36.jpg
serbias-xortiatis4.JPG
serbias-xortiatis43.jpg
serbias-xortiatis24.JPG
serbias-xortiatis26.JPG
serbias-xortiatis13.JPG
serbias-xortiatis15.JPG


Ετικέτες