Πατρ. Αντιοχείας για απαχθέντες Μητροπολίτες: Ντροπή σε όσους μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και δεν κάνουν τίποτα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Νέο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα για την απαγωγή των Μητροπολιτών έστειλε στην ομιλία του μετά την χθεσινή Θεία Λειτουργία για την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μπαλαμάντ ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης. 

 

«Η Αντιόχεια είναι η πρώτη που έχει σμιλέψει τη λέξη «Χριστιανοί» και τη μετέτρεψε σε μια όμορφη μελωδία που τραγουδιέται από τα χείλη όλων των γενεών» ανέφερε και σμυπλήρωσε «Η πίστη είναι μια «κατάθεση». Αυτό μας λένε τα λειτουργικά βιβλία όταν μιλούν για «τη διατήρηση της κατάθεσης». Αυτό μας επιτρέπει να πούμε ότι η πίστη των προγόνων μας έχει διατηρηθεί ως προκαταβολή. Μας έφτασε και παρέμεινε ζωντανή παρά τις φρικαλεότητες της ιστορίας. Και αυτό είναι το μήνυμά μας σήμερα: να κρατήσουμε την πίστη, παρά τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Το να κρατήσουμε την πίστη μας σημαίνει να είμαστε πάντα ένα σώμα, όπου όλες οι γεωγραφικές αποστάσεις εξαϋλώνονται και η λογική της αλληλεγγύης για τους άπορους υπερέχει»

«Στις φλέβες μας ρέει μια πίστη και μια πραγματική αδελφότητα. Όντας γιοι και οι κόρες της Εκκλησίας της Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής δεν σημαίνει απομόνωση. Είμαστε ανοιχτοί στον μουσουλμάνο αδελφό και γείτονα και προσπαθούμε με όλες τις κοινότητες της Ανατολής να οικοδομήσουμε την ειρήνη και το σεβασμό της ζωής για το καλό όλων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αντιοχειανές νέες ενορίες και μητροπόλεις του εξωτερικού, «στις δύο Αμερικές, την Αυστραλία και την Ευρώπη» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αυτές οι μητροπόλεις θα μπορούσαν να έχουν μια ειδική κατάσταση, επειδή έχουν φυτευτεί σε μια μακρινή χώρα, αλλά πηγάζουν από Αντιοχειανή ρίζα που τους παρέχει με ιερείς, πάστορες και εμπειρία» σχολίασε.

«Αδελφοί μου βρισκόμαστε σήμερα στο Μπαλαμάντ υπό την προστασία της Παναγίας μας, που μας οδηγεί και κάτω από το θόλο του διάσημου μοναστηριού της ανάμεσα στα ελαιόδεντρα της Κούρα και στη φιλοξενία των γενναιόδωρων κοινοτήτων.. Έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα σε έναν Ορθόδοξο πανεπιστήμιο που γεννήθηκε από τη μήτρα της Αντιοχειανής εκκλησίας για να πει στον κόσμο ότι η ιστορική Εκκλησία της Αντιόχειας είναι ένα με την εκκλησία της Αντιόχειας του μέλλοντος» τόνισε για την παρουσία στο Μπαλαμάντ. 

Κατόπιν μίλησε για την ανάγκη ειρήνης στην περιοχή σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν σε Λίβανο, Συρία,Ιράκ, Αίγυπτο και Παλαιστίνη κλπ. 

«Σεΐχηδες και Μητροπολίτες πάντα ζούσαν μαζί ειρηνικά κάτω από τη στέγη της Συρίας. Δολοφονία ιερέων ή απαγωγή επισκόπων δεν είχε συμβεί ποτέ» επισήμανε με αφορμή και την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών, τα πρόσωπα των οποίων δέσποζαν σε ένα μεγάλο πανώ στο χώρο της Θείας Λειτουργίας.

«Η απαγωγή των αμάχων, μεταξύ των οποίων και των δύ οεπισκόπων Παύλου και Ιωάννη και άλλων ιερέων και η διεθνής σιωπή για την υπόθεσή τους και για την ανησυχία μας είναι ένα μεγάλη ντροπή, Ιδίως για εκείνους που μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλούν για την εφαρμογή τους, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να το κάνει να συμβεί» είπε στέλνοντας νέο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα.  Ετικέτες