Πατριάρχης Αντιοχείας για τους απαχθέντες Επισκόπους: Είναι σαν να άνοιξε η γη και τους κατάπιε

Loading...


«Είμαστε Σύριοι, τα παιδιά αυτού του έθνους. Εμείς γεννηθήκαμε εδώ, όπως και οι πατέρες και οι παππούδες μας. Ο Χριστιανισμός άρχισε από εδώ και έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια οικογένεια με όλες τις κοινότητες της χώρας» ανέφερε σε συνέντευξή του στην al-Thawra Online ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης και συμπλήρωσε: 

 

 «Σε όλη την ιστορία, το Πατριαρχείο υπήρξε-και ελπίζουμε ότι θα παραμείνει, ένας βασικός παράγοντας για την κοινή ζωή με αξιοπρέπεια, για την ενίσχυση όλων των εθνικών και ιστορικών θεμελίων που μας ένωσαν από τότε που εμφανίστηκε ο χριστιανισμός σε αυτά τα εδάφη. Από τότε που ήρθε το Ισλάμ, έχουμε ζήσει μαζί και έχουμε δημιουργήσει μια κοινή ιστορία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέλλον μας είναι κοινό»

Στο ερώτημα για τους απαχθέντες Επισκόπους ο κ. Ιωάννης απάντησε: 

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κάποια νέα για τους επισκόπους, τους αδελφούς μας. Υπάρχουν πολλές φήμες και πολλές ιστορίες. Προσευχόμαστε για αυτούς και ελπίζουμε ότι θα τους δούμε σύντομα να είναι ανάμεσά μας. Τώρα, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο εν μέσω συσκότισης, πρέπει να αναρωτηθούμε την αντιμετώπιση του θέματος από τη διεθνή κοινότητα, τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις, τους διεθνείς οργανισμούς. Πρέπει να αναρωτηθούμε πού είναι τα συνθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν πρόκειται για την πλήρη αδιαφορία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, αυτή η απόλυτη σιωπή; Οι περισσότερες από τις αναφορές και εκθέσεις που φτάνουν ως εμάς είναι αβάσιμες. Είναι σαν την έκφραση, «Είναι σαν να άνοιξε η γη και κατάπιε τους.» Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ασχολούμαστε με το θέμα  χωρίς απελπισία και με όλα τα επιμονή»

Κατά τα λοιπά επέμεινε στη δυνατή σχέση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην περιοχή και τόνισε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηριχθούν οι πληγέντες. «Προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να είμαστε στο πλευρό του λαού μας» επισήμανε και συμπλήρωσε 

«Τον περασμένο Αύγουστο, έκανα μια επίσκεψη στην Κοιλάδα όπου έχουμε πολλές εκκλησίες, στην κοιλάδα, Safayta, Kafarin και αλλού. Μείναμε για ένα ολόκληρο μήνα, πηγαίνοντας από το ένα χωριό στο άλλο, από τη μία εκκλησία στην άλλη. Συναντηθήκαμε με μεγάλους και μικρούς, νέους και γέρους, άνδρες και γυναίκες, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς. (…)Υπάρχει συντονισμός μεταξύ των πνευματικών ηγετών και των μετριοπασθών ισλαμιστών μελετητών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις στις πεποιθήσεις του ευρύτερου κοινού»

Για τη δράση του ISIS τόνισε πως οι μουσουλμάνοι απορρίπτουν αυτού του είδους την έκφραση στην πράξη. «Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενες για το θέμα αυτό χώρες και οργανώσεις θα σταματήσουν τις πηγές χρηματοδότησης του ISIS και άλλων παρόμοιων ομάδων» είπε ο Πατριάρχης. Ετικέτες