Ο Πατριάρχης Κύριλλος θα συναντηθεί με τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν

Loading...


Το Πατριαρχείο Μόσχας έκανε γνωστό πως ο κ.Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών αποδέχθηκε αίτημα και θα μεταβεί στο Ιράν, όπου θα συναντηθεί με τον πνευματικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη και του Πληρεξούσιου Πρέσβη του Ιράν στην Ρωσία, Mehdi Sanai.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Πατριαρχείου, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην πατριαρχική κατοικία στη Μόσχα, ο Mehdi Sanai δήλωσε ότι το Ιράν τρέφει αισθήματα αγάπης για τον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και εκ μέρους της ηγεσίας της χώρας του προσκάλεσε τον Πατριάρχη να επισκεφθεί την Τεχεράνη και να συναντηθεί με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Ελαβα πολύ προσεκτικά την πρόσκληση, και δεν μπορώ να πω πότε θα συμβεί αυτό, αλλά εγώ θα ήθελα πραγματικά να επισκεφθώ το Ιράν, και να συναντηθώ με τον πνευματικό ηγέτη της χώρας σας», είπε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Ο Ιρανός Πρέσβης, ευχαρίστησε επίσης τον Ρώσο Πατριάρχη για τον «μόνιμο διάλογο και την φιλική υποστήριξη της Ισλαμικής κοινότητας στη Ρωσία».

Ο διάλογος της εκκλησίας της Μόσχας με τη μουσουλμανική κοινότητα στο Ιράν διεξάγεται για σχεδόν 20 χρόνια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της κοινής ρωσο-ιρανικής επιτροπής για τον θεολογικό διάλογο «Ισλάμ – Χριστιανισμού».

Ο διάλογος ξεκίνησε το 1995, από την επίσκεψη στο Ιράν, του επικεφαλής της τότε ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Αλέξιο ΙΙ. Το 1997 ο ιρανός Αγιατολάχ Mohammad Ali Tashiri, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την προσέγγιση των δογμάτων madhhabs πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα. Μετά τη συνάντησή του με τον αείμνηστο Πατριάρχη Αλέξιο ΙΙ το 1997 αποφασίστηκε να ξεκινήσει ένας τακτικός διάλογος.

Στην Ρωσία η εκκλησία διαδραματίζει έναν σημαντικότατο στην διεθνή σκηνή, υποστηρίζοντας και προωθώντας ζητήματα, σε συνεννόηση πάντα με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Κάποτε η ίδια μέθοδο ακολουθούνταν και στην Ελλάδα, αλλά τώρα το θεωρούν «αντιευρωπαϊκό». Μόνο εάν «ξαναγυρίσει ο Ιησούς Χριστός και καθίσει δίπλα στις καρέκλες των αξιωματούχων μας», θα απαλλαγούμε από όλους και όλα, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας.Ετικέτες