«Κάρφωσε» το Φανάρι για την Ουκρανία ο Πατρ. Μόσχας-Τι είπε στο Σαμπεζύ για Ιεροσόλυμα-Αντιόχεια,κοινό Πάσχα, προετοιμασία Πανορθόδοξης

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

«Να ενισχύσουμε την ενότητά είναι το πρωταρχικό μας μέλημα» τόνισε στην εισαγωγή της ομιλίας του κατά τη συνεδρίαση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ο Πατριάρχης Μόσχας κα πασών των Ρωσιών Κύριλλος. 

 Η μεστή νοημάτων και μηνυμάτων ομιλία του περιελάμβανε νέα αναφορά στο ζήτημα της ομοφωνίας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ζητώντας παράλληλα ορατές, σαφείς, πειστικές αποδείξεις για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας,προκειμένου να αντανακλάται το πραγματικό κοινό όραμα που πρέπει να έχουν οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.»Για να επιτευχθεί αυτή η ομοφωνία πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά στην προ-συνοδική περίοδο» τόνισε χαρακτηριστικά…

Εξέφρασε ικανοποίηση για την αναγνώριση του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας & Σλοβακίαςομολόγησε τη λύπη του για τη διακοπή κοινωνίας μεταξύ Αντιοχείας και Ιεροσολύμων ιδιαίτερα «αυτές τις ημέρες, όταν όλος ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και περιμένει από τις θρησκευτικές κοινότητες στην περιοχή ένα παράδειγμα συνοχής και προθυμίας να ξεπεράσουν τις διαφορές.» όπως είπε. 

Σχετικά με την κατάσταση της εκκλησίας στην Ουκρανία αφού μίλησε για τα δυσάρεστα γεγονότα με το διωγμό, τις κατασχέσεις ναών κλπ στάθηκε σε ένα σημείο εκφράζοντας «τη βαθιά ανησυχία του για τις ενέργειες ορισμένων επισκόπων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι επισκέπτονται την Ουκρανία, έχουν εκφράσει την υποστήριξή στους διαφωνούντες δήθεν για λογαριασμό του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, και έτσι σπέρνουν τον πειρασμό μεταξύ των Ουκρανών πιστών και κληρικών».

Για το ουκρανικό ζήτημα ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις Εκκλησίας Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας, Βουλγαρίας και Πολωνίας για τις προσευχές και την υποστήριξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αφήνοντας εκτός και εκθέτοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο εν αντιθέσει με όλες τις προαναφερθείσες πλευρές δεν έχει λάβει επίσημη θέση.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφορικά με τη διαδικασία προετοιμασίας για την Πανορθόδοξη Σύνοδο επικεντρώθηκε στην αποτυχία μιας σειράς από προηγούμενες συναντήσεις στο πλαίσιο της Ειδικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής και συγκεκριμένα, σημείωσε τη σημασία του να ληφθούν υπόψην οι θέσεις όλων των τοπικών Εκκλησιών.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την πεποίθησή του για την ανάγκη να αναθεωρηθεί το σχέδιο εγγράφου «για το θέμα του ημερολογίου», σημειώνοντας ότι το θέμα που αφορά «στον ακριβέστερο προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα»  δεν πρέπει να σπέρνει διχόνοια μεταξύ πολλών πιστών.

Εξίσου ανησυχητικό, σύμφωνα με τα λόγια του, είναι και το σχέδιο εγγράφου «Εμπόδια στο γάμο», το οποίο περιέχει ένα στεγνό κατάλογο κανονικών εμποδίων και δεν επηρεάζει τη θέση της Εκκλησίας για το θεσμό της οικογένειας στο σύγχρονο κόσμο.

Ως μία από τις πολύ σημαντικές δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποκάλεσε το θέμα του «Αυτοκεφάλου και τον τρόπο διακήρυξης του», για το οποίο συμφώνησε επί της αρχής όταν πρόκειται για δημιουργία νέων αυτοκεφάλων Εκκλησιών να είναι μια πράξη γενικής Ορθόδοξης κλίμακας που θα απαιτείται να επιτευχθεί με συναίνεση όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών σε κάθε περίπτωση.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για μια προκαταρκτική μελέτη του εγγράφου με θέμα: «Ορθόδοξη Διασπορά».

Με λίγα λόγια ο Πατριάρχης Μόσχας έστειλε μήνυμα πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου να  «καταστεί δυνατή η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας» και ως σημαντικότερο λόγο προσδιόρισε «τα έγγραφα που είναι ακόμα ασυνεπή»…Ετικέτες