Άγιο Φως και Πάσχα χοροστατούντος του Αχρίδος Ιωάννη (ΦΩΤΟ)

Loading...


 του Θωμά Αναστασιάδη

Επίσημη και λαμπρή υποδοχή του Αγίου Φωτός έγινε στην Αγία Πετρούπολη, και για λογαριασμό του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Το Άγιο Φως έφθασε στην πόλη του Αγίου Πέτρου, με ειδική απ’ ευθείας πτήση από τα Ιεροσόλυμα. Νωρίς τη νύχτα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.κ.Ιωάννης υποδέχθηκε τιμητικώς και παρέλαβε αυτός το Άγιο Φως, (του επιχώριου Μητροπολίτη κ.Βαρσανούφιου απουσιάζοντος στην Μόσχα, καθ’ ότι είναι Πρωτοσυγκελλεύων του Ρώσικου Πατριαρχείου.)

   Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, προπορευομένων μοναζουσών με τα λάβαρα, ιεροψαλτών, του ιερατείου και πλήθους πιστών, η οποία μέσω των πεζοδρομίων της πόλης έφθασε στην Ι.Μονή. Εδώ, αφού έγινε τρισπεριφορά του Αγ.Φωτός πέριξ της Μονής, ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιωάννης, μετά την ανάπεμψη δέησης στην κυρίως είσοδο του Ναού, έκανε την απόλυση, ευχόμενος στους πιστούς «Καλή Ανάσταση».
    Aπό την Αγ.Πετρούπολη, το Άγιο Φως μεταφέρθηκε σε όλη την Ρωσία.

  Tα μεσάνυχτα του Μ.Σαββάτου, προς Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την Πασχαλινή Θεία Λειτουργία, στο ίδιο Μοναστήρι της Αναστάσεως, συμπαραστατούμενος από ιερείς, διακόνους και υποδιακόνους και την συμμετοχή μεγάλου εκκλησιάσματος. Επίσης λειτουργήθηκαν και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου <<Άγιος Βλαδίμηρος>>, το οποίο σχολείο ανήκει στην Ι.Μονής της Αναστάσεως. Σε όλους τους μαθητές, που συνάντησε αργότερα στο Αρχονταρίκι, ο Μακαριώτατος τους έδωσε δωράκια στον καθένα ξεχωριστά, τα οποία είχαν ετοιμάσει με αγάπη οι μοναχές.

     Στην συνέχεια παρατέθηκε Πασχαλινό γεύμα στην Τράπεζα της Μονής, όπου παρακάθισαν όλοι, ρασοφόροι, λαϊκοί και οι μαθητές. Εδώ ο Αρχιεπίσκοπος, συγκινημένος από χαρά, τους μίλησε για το νόημα της ημέρας και τους είπε ότι: σήμερα όλοι οι χριστιανοί είμαστε χαρούμενοι, επειδή Αναστήθηκε ο Χριστός.Ετικέτες