Ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα θα λειτουργεί ο ναός του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Μανχάταν

Loading...


Ο ναός του Αγίου Νικολάου, που ανεγείρεται στο Σημείο Μηδέν του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, θα λειτουργεί ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα, το οποίο θα αποτελεί ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η Γενική Συνέλευση των μελών της εκκλησίας και της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, στο νότιο μέρος του Μανχάταν, αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη του Αγίου Νικολάου ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η «ιστορική αυτή απόφαση» ελήφθη υπό την ηγεσία του αρχιεπισκόπου Δημητρίου και με την υποστήριξη του ιερέα της κοινότητας πατρός Ιωάννη Ρώμα και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται, η αλλαγή του χαρακτήρα του ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ήταν ο μόνος χώρος λατρείας που καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, «είναι μεγάλης σημασίας για την κοινότητα, στο άμεσο, αλλά και στο απώτερο μέλλον».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «η ομόφωνη απόφαση προβλέπει ότι η ενορία, η οποία ήταν έως τώρα γνωστή ως Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, θα γίνει Εθνικό Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει και την ιδιότητά της ως ενορία της Αρχιεπισκοπής, υπό την εποπτεία διοικητικού συμβουλίου με μέλη τοπικής, αλλά και παναμερικανικής εμβέλειας. Η απόφαση συμπεριέλαβε επίσης την έγκριση της τελικής συμφωνίας της ανταλλαγής του οικοπέδου (του παλαιού ναού) στη διεύθυνση 155 Cedar Street (συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων αέρα και γης) με αυτό στη διεύθυνση 130 Liberty Street. Η νέα τοποθεσία, αν και βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 50 μέτρων από την παλιά, είναι εμβαδού μεγαλύτερου κατά τρεις και πλέον φορές».

Τέλος, σημειώνεται ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή και η ενορία του Αγίου Νικολάου θεώρησαν ότι το επόμενο λογικό βήμα ήταν η ανακήρυξη της ιστορικής αυτής κοινότητος του Μανχάταν ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα, καθώς η αποστολή και η παρουσία του ναού του Αγίου Νικολάου στον χώρο αυτό θα αποτελέσει πανεθνικό εγχείρημα, με ευθύνη και οικονομικό κόστος αναλόγου μεγέθους. Στην ομιλία του προς τα μέλη της κοινότητας, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τόνισε ιδιαίτερα την τεράστια προβολή που αναμένεται να έχει ο υπό ανέγερση ναός, καθώς», όπως είπε, «περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα που θα επισκέπτονται ετησίως το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, θα αντικρίζουν και πιθανόν να επισκέπτονται το ναό. Ως Ιερό Προσκύνημα, θα αποτελεί χώρο προσευχής για όλους τους ανθρώπους».

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε ότι «αυτός ο ναός δεν θα είναι απλώς ιερό προσκύνημα εθνικής εμβέλειας, αλλά διεθνούς εμβέλειας. Θα είναι σύμβολο της θέλησης των ανθρώπων για ανοικοδόμηση και ανάσταση, από τις στάχτες της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ναός θα αποτελεί ένα καταφύγιο για ν’ ανάβουν ένα κερί όλοι οι επισκέπτες για τα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου, ένα Ελληνορθόδοξο Ιερό Προσκύνημα σε χώρο εξαγιασμένο και ιερό».tilegrafima.gr