Εντυπωσιασμένος με την ομογένεια ο Τσιάρας-Αποτίμηση της επίσκεψης

Loading...


Ο κ. Τσιάρας μετά του επισκόπου Δέρβης κ.κ. Ιεζεκιήλ στην Μελβούρνη

Εντυπωσιασμένος με την πρόοδο της ομογένειας της Αυστραλίας δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος επέστρεψε χθες από την περιοδεία στην Αυστραλία.  Την περασμένη Κυριακή ο κ. Τσιάρας εκκλησιάστηκε στο ναό Αγίων Αναργύρων στο Όκλι και, ακολούθως, επισκέφθηκε τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας της περιοχής και εγκαταστάσεις του Oakleigh Grammar, έκανε βόλτα στον ελληνικό πεζόδρομο και παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του που του παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Όκλι, κ. Σαρδέλης.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι θέσεις του κ. Τσιάρα πάνω σε κάποια θέματα που αφορούν την ομογένεια είναι οι εξής:

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ: «Έφθασε η στιγμή για να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού και που προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της γης και όχι τη συμμετοχή ενός πολύ μικρού αριθμού, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση όλων των περιοχών του κόσμου όπου ζουν ομογενείς Έλληνες, δίνοντας κυρίως έμφαση στη νεολαία και αποφεύγοντας πρακτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν προσέδιδαν αίγλη στον θεσμό, αλλά συνιστούσαν πολλές φορές και παράγοντα απαξίωσής του τόσο στον χώρο των ομογενών όσο και στην Ελλάδα.

Εστιάσαμε σε τρεις συγκεκριμένες αρχές. Οι αρχές αυτές, είναι η αυτοοργάνωση του θεσμού, η αυτοχρηματοδότηση και η κάθετη εκπροσώπησή του».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ: «Είναι πλέον καιρός, η προσφορά του απόδημου Ελληνισμού να αναγνωρισθεί και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές».
Ο Έλληνας υπουργός προβλέπει ακόμα ότι σύντομα θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας-Αυστραλίας για τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας
Όσον αφορά στην εκατονταετηρίδα από την εκστρατεία της Καλλίπολης, ο κ. Τσιάρας λέει ότι «η Λήμνος θα αποτελέσει και πάλι αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων λόγω της ιστορικής προσφοράς του νησιού στην εκστρατεία, αλλά και λόγω της άριστης σύγχρονης υποδομής για την φιλοξενία των Αυστραλών και Νεοζηλανδών που θα μεταβούν στην περιοχή».