Αυστραλία: Το παπαδοπαίδι που θέλει να «αλώσει» τους Εργατικούς στην έδρα Barton

Loading...


Του Θέμη Καλλού 

Μετά από πολύχρονη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, και έχοντας αποσπάσει εγχώρια και διεθνή βραβεία για την περίοδο δημαρχίας του, ο ομογενής Νικόλαος Βαρβαρής, έχει βάλει στόχο να περάσει το κατώφλι της αυστραλιανής Βουλής.

Είναι υποψήφιος με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στην έδρα Barton του Σίδνεϊ, που φέρει ένα από τα πιο ιστορικά ονόματα της αυστραλιανής πολιτικής, δηλαδή το όνομα του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας, Sir Edmund Barton.

Η έδρα αυτή καλύπτει κυρίως νότια προάστια της πόλης και φιλοξενεί στα όριά της δεκάδες χιλιάδες συμπαροίκους. Στον Δήμο Kogarah, ο κ. Βαρβαρής υπηρετεί ως Δημοτικός Σύμβουλος από το 1999 και σήμερα διανύει τη δεύτερη θητεία του ως δήμαρχος. Επαγγελματικά ασχολείται με την Λογιστική, τα Οικονομικά και την Διαχείριση Εταιρειών. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.

Στην ομογένεια είναι ιδιαίτερα γνωστός, όχι μόνο από την ανάμειξή του στον Δήμο, αλλά και από τη συμμετοχή του στην Ελληνική Ορθόδοξη Ενορία-Κοινότητα Kogarah, όπου κατέχει το αξίωμα του προέδρου. Είναι, δε, το στερνοπαίδι πενταμελούς οικογένειας Έλληνα ιερέως, Ιωάννη Βαρβαρή, ο οποίος επί δεκαετίες ήταν ιερατικώς προϊστάμενος στον τοπικός Ναό Αναστάσεως Χριστού.

Ο 39χρονος πολιτευτής στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν.Κ.» εκτιμά ότι ήρθε η ώρα για εκείνον να προσφέρει από ανώτερη πολιτική θέση, δίνοντας έμφαση στην εξυπηρέτηση της τοπικής κοινότητάς του, η οποία θεωρεί ότι δεν προσέχθηκε όσο θα έπρεπε από τους Εργατικούς. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Βαρβαρή, τι σημαίνει για εσάς πολιτική και γιατί θέλετε να αναμειχθείτε ενεργά;

– Η συμμετοχή στην πολιτική είναι συνεισφορά. Λίγο-πολύ όλοι είμαστε πολιτικά πρόσωπα, όλοι θέλουμε μια καλύτερη κοινωνία. Η ανάμειξή μου στην ομοσπονδιακή πολιτική θα μου δώσει την ευκαιρία να συμβάλλω σε μια δίκαιη και σωστή κοινωνία.

– Είσαστε για αρκετά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και δήμαρχος Kogarah, ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους που υπάγονται στην έδρα Barton. Πόσο χρήσιμη και διδακτική μπορεί να είναι η θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση για κάποιον που θέλει να μεταπηδήσει στην εθνική πολιτική σκηνή;

– H συμμετοχή μου στην τοπική διακυβέρνηση για 14 χρόνια, τα τελευταία 6 ως δήμαρχος, μου έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για το πώς κυβερνάται μια πόλη. Επί Δημαρχίας μου, ο Δήμος Kogarah έγινε πόλη και κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο της καλύτερα βιώσιμης πόλης στον κόσμο στην κατηγορία της. Έχω αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις που θα μου επιτρέψουν να μπω αμέσως στην καρδιά των πραγμάτων, να κάνω οτιδήποτε μπορώ για μια καλύτερη Αυστραλία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για κάθε Αυστραλό, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία ή την εθνοτική καταγωγή του.

– Ποια είναι τα βασικά θέματα που σας θέτουν οι ψηφοφόροι της περιοχής και πώς θα συμβάλλετε εσείς στην αντιμετώπισή τους;

– Έχω πλήρη γνώση των θεμάτων, όπως οι τοπικές επιχειρήσεις, οι δημόσιοι χώροι διαβίωσης, το κόστος ζωής. Το σχέδιό μας «Πραγματικές λύσεις για όλους τους Αυστραλούς» καλύπτει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκλογική έδρα Barton και θα συμβάλλω στο να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο παραγωγική και πιο διαφοροποιημένη οικονομία με χαμηλότερους φόρους, πιο αποτελεσματική κυβέρνηση και πιο παραγωγικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας, αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και καλύτερες υπηρεσίες για μας και την οικογένειά μας.

– Το γεγονός ότι ο επί 17 χρόνια «κάτοχος» της έδρας Ρόμπερτ ΜακΛέλαντ, που διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας, δεν είναι ξανά υποψήφιος, πώς επηρεάζει την εκλογική μάχη για την ανάδειξη του νέου βουλευτή του Barton;

– Η σύμπτωση της αποχώρησης ήταν υπέρ μου, γιατί ο Robert θα ήταν ένας άξιος αντίπαλος. Πιστεύω, ωστόσο, ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει δραματικά στο Barton και ο κόσμος θέλει μια πραγματική αλλαγή.

– Έχουμε δει τουλάχιστον δύο φορές τον αρχηγό των Λίμπεραλς, Τόνι Άμποτ, να έρχεται στην έδρα και να συμβάλλει στον προεκλογικό σας αγώνα. Αυτό, αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι η έδρα του Barton, την οποία κατέχουν οι Εργατικοί με περίπου 7% προβάδισμα, είναι από εκείνες που οι Λίμπεραλς πιστεύουν ότι θα την αποσπάσουν από τους αντιπάλους τους. Η επάνοδος του Κέβιν Ραντ στην αρχηγία του ALP και την πρωθυπουργία, πόσο έχει δυσκολέψει ή διευκολύνει το έργο της εκλογής σας;

– Ο ηγέτης των Liberals, Tony Abbott, έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το Barton και αυτό είναι μια καλή ένδειξη της υποστήριξής του. Όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται πολύ οριακό στο Barton και χρειαζόμαστε κάθε ελληνική ψήφο στην περιοχή. Η αλλαγή της ηγεσίας στο Εργατικό Κόμμα, μετά από μια μακρά περίοδο αστάθειας, χωρίς σοβαρές αποφάσεις και κόντρες της ηγεσίας, έχει μάλλον μικρή σημασία για την εκλογή μου, γιατί πιστεύω ότι η ομογένεια ζητά τη σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα και αυτό μετρά περισσότερο από ό, τι οποιαδήποτε αυθόρμητη αλλαγή ηγεσίας.