Τιμήθηκαν οι εθελοντές των κοινοτήτων της Νέας Αγγλίας

Loading...


του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εφτακόσιοι πενήντα και πλέον Ελληνορθόδοξοι πιστοί από τις κοινότητες της Νέας Αγγλίας, συμμετείχαν στην ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση απονομής τιμητικών διακρίσεων και ευαρέσκειας της τοπικής Εκκλησίας Βοστώνης, σε εθελοντές και εθελόντριες μέλη των κοινοτήτων, οι οποίοι πρόσφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από διάφορες θέσεις.

Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν συνολικά πενήντα επτά ενορίτες, αντιπροσωπεύοντας όλη τη ζωή της κοινότητας, όπως ιεροψάλτες, μέλη κοινοτικών συμβουλίων, μέλη Φιλόπτωχων Αδελφοτήτων, κυρίες οι οποίες ζυμώνουν το πρόσφορο ανελλιπώς επί πολλά έτη για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ενορίτες οι οποίοι εργάζονται στα ετήσια φεστιβάλ, και γενικότερα αφανείς εργάτες των κοινοτήτων. 

Η εκδήλωση, η οποία συμπεριλάμβανε επίσημο δείπνο, έγινε στην αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων «Λομπάρδος» του Μπρέιντρι.

Στο έντυπο πρόγραμμα ήταν δημοσιευμένες οι φωτογραφίες και σύντομα βιογραφικά σημειώματα των τιμηθέντων ανδρών και γυναικών και σε κάποιες περιπτώσεις τιμήθηκε το ανδρόγυνο καθότι αμφότεροι τυγχάνει να είναι ενεργά μέλη της τοπικής τους κοινότητας και να έχουν προσφέρει μακρόχρονες υπηρεσίες, όπως ήταν λόγου χάρη οι περιπτώσεις των Παναγιώτη και Μαρίας Τρίμη από την κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ, Κώστα και Μαρίας Σουρμαϊδη, από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Φολ Ρίβερ, Ανθονι και Τζούντιθ Γκρέι, από την κοινότητα του Αγίου Νικολάου του Λέξινγκτον, Αθανασίου και Χριστίνας Φανερού από την κοινότητα της Μεταμόρφωσης του Λόουελ, Κένεθ και Αλίκης Χάρκινς από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λόουελ, Πολ και Ελένης Ξανθοπούλου από την κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από το Γουέψτερ, Αθανάσιου και Σταυρούλας Μπακόλα από την κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλης Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, Αθανασίου και Σάρας Κατσάνου από την κοινότητα του Αγίου Βασιλείου στο Νιούπορτ του Νιου Χαμσάιρ, Πολ και Μαρίας Μιχαηλίδη από την κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλης Μπέρλιγκτον του Βερμόντ. Από τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βοστώνης τιμήθηκε ο Αλεξ Μαυράδης μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, φωτογράφος και επί των δημοσίων σχέσεων του Καθεδρικού.

Οι τιμώμενοι επιλέγονται από τα κοινοτικά συμβούλια των κοινοτήτων τους, ενώ ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ενίοτε προβαίνει σε δικές τους επιλογές κληρικών και λαϊκών στους οποίους αποδίδει τον έπαινο και την ευαρέσκεια της Μητρόπολης Βοστώνης. Φέτος τίμησε δύο συνταξιούχους κληρικούς, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να υπηρετούν σε κοινότητες ελλείψει ιερέων.

Συγκεκριμένα, τίμησε τον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Κωσταράκη, ο οποίος υπηρετεί στην κοινότητα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην πόλη Μάνσφιλντ της Μασαχουσέτης και τον πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μαχαίρα, ο οποίος εξυπηρετεί την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Πίτσιφιλντ της Μασαχουσέτης.

Η εκδήλωση αυτή των επιβραβεύσεων ξεκίνησε το 1986 ως ένα είδος δημόσιας ευχαριστίας προς τους εθελοντές και τις εθελόντριες, οι οποίοι προσφέρουν πρόθυμα και αγόγγυστα στις τοπικές κοινότητες. Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος είπε ότι «κάθε χρόνο συναθροιζόμαστε από τις κοινότητές μας από ολόκληρη τη Νέα Αγγλία για να ευχαριστήσουμε τον Θεό για τους τιμωμένους, οι οποίοι εργάζονται ακούραστα για να φανερώσουν το όνομα του Θεού στον κόσμο».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «συναθροιζόμαστε για να γιορτάσουμε την ενότητά μας, να δούμε και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον. Συναθροιζόμαστε για να θυμηθούμε ότι ο σκοπός των κοινοτήτων μας είναι να κηρύξουν τον λόγο του Θεού, να διδάξουν και να αγιάσουν τους πιστούς».

Σε άλλο σημείο, τόνισε πως «η κάθε κοινότητα πρέπει να είναι ένα σύγχρονο πηγάδι του Ιακώβ, μία πνευματική όαση όπου άνδρες και γυναίκες να μπορούν να διαλέγονται με τον Χριστό και να ικανοποιούν την πνευματική τους δίψα. Κάθε κοινότητα πρέπει να είναι ένα δένδρο συκομορέας στο οποίο να ανεβαίνουν οι Ζακχαίοι της εποχής μας και να έχουν μία ξεκάθαρη θέαση του Λυτρωτή» και συμπλήρωσε πως «ενθαρρύνουμε όλους να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη θαυμάσια ετήσια συνάθροισή μας της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας της Νέας Αγγλίας».

Η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ προβλήθηκε και βίντεο για την τριακονταετή αρχιερατεία του Μητροπολίτη Μεθοδίου στη Μητρόπολη Βοστώνης.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο πρόεδρος του Ιερατικού Συνδέσμου της Μητρόπολης Βοστώνης π. Ντιν Πανάγος και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Μητρόπολης Φωτεινή Λίβα.

Ολοι οι τιμηθέντες είχαν την ευκαιρία να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, τις οικογένειές τους και τον ιερέα της κοινότητάς τους.

Συμποσιάρχις ήταν η Μάργα Μπεσέτ επικεφαλής των ειδήσεων του 95,7 WZID της πόλης Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ. Υπήρχε επίσης και μουσικό πρόγραμμα.