«Στροφή στο πνεύμα των Πατέρων» προτρέπει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Loading...


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Διάλεξη με θέμα «Στην γραμμή των Πατέρων: Η δυναμική ερμηνεία της παραδόσεως των Τριών Ιεραρχών», έδωσε χθες το βράδυ, 30 Ιανουαρίου 2014, στο Μετροπόλιταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της επισκέψεως του Μακαριωτάτου στην Νέα Υόρκη για την αναγόρευσή του εις επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Fordham και στα πλαίσια της εορτής των Τριών Ιεραρχών και των εορταστικών εκδηλώσεων της εβδομάδος Ελληνικών Γραμμάτων από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στη διάλεξη του προέτρεψε «στροφή στο πνεύμα των Πατέρων», τονίζοντας συμπερασματικά ότι «αυτό δεν σημαίνει οπισθοχώρηση, σημαίνει πρόοδο», διότι «πρόκειται για μια πιστότητα πνεύματος, όχι για μια αντιγραφή γράμματος. Πρόκειται για μια πραγματική συνέχεια ζωής και σκέψεως και εμπνεύσεως».

Κατέληξε δε την ομιλία του, που έγινε με επιτυχή τρόπο παράλληλα στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, λέγοντας: «Το ακριβές σύνθημα δεν είναι πίσω στους Πατέρες, αλλά μπροστά με το πνεύμα των Πατέρων. Για να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον κλονισμένο μας κόσμο με την πνευματική περισυλλογή, αυτή την αγάπη, την γλυκιά αυστηρότητα αρχών, με τη γνώση και την αγάπη για τον άνθρωπο, με την αποφασιστικότητα και το θάρρος των τέκνων του Θεού. Για να νοιώσουμε την εποχή μας και να μας αισθανθεί κι αυτή ως δύναμη υγείας και ελπίδος».

Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε και παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, ενώ ο Διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό. Μετά την ομιλία του Μακαριωτάτου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε επιγραμματικά στα 68 χρόνια γνωριμίας τους και στην κοινή αλλά και παράλληλη εργασία και διακονία τους.

ΟΑρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι τα όσα γράφονται κατά καιρούς, εν είδει βιογραφικού για τον Μακαριώτατο, ιδίως για το έργο του στην Αλβανία, τον αδικούν διότι γίνεται μια απλή περιγραφή και δεν αποδίδεται η ουσία των πραγμάτων και δεν εξηγείται το φαινόμενο, διότι όπως τόνισε πρόκειται όντως περί φαινομένου. Η εκδήλωση άρχισε με την Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδία που έψαλλε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και τελείωσε με το δοξαστικό από τον εσπερινό της εορτής.Ετικέτες