Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου

Loading...


«Tο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου έχει προσφέρει μαρτυρία της Ορθοδόξου πίστεως» αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του για την Εορτή του Αγίου Φωτίου και την Εθνική Ημέρα του Προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. 

Δείτε αναλυτικά όλα όσα αναφέρει:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Στην ευλογημένη αυτή Εορτή του Αγίου Φωτίου, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και προσφέρουμε τη στήριξή μας στο προσφιλές μας Εθνικό Ελληνορθόδοξο Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου στην πόλη Αγίου Αυγουστίνου, Φλώριδας. Επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, το Εθνικό Προσκύνημά μας έχει υπάρξει ένας τόπος ο οποίος τιμά τις πρώτες ρίζες της Ελληνοαμερικανικής εμπειρίας μας, επιβεβαιώνει την αξία αυτής της εμπειρίας και τον ρόλο της Ελληνικής κληρονομιάς μας σ’ αυτή την χώρα, και προσφέρει ωραία μαρτυρία της δυνάμεως και της χάριτος της Ορθοδόξου πίστεώς μας.

Το Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου εδρεύει στο ιστορικό κτίριο Avero House. Πρόκειται περί ενός κτιρίου το οποίο χρησίμευσε ως τόπος λατρείας και καταφυγίου για τους Έλληνες μετανάστες οι οποίοι ήλθαν σε αυτή την χώρα την δεκαετία του 1770 ως μισθωμένοι υπηρέτες . Οι πρόγονοί μας αυτοί έκαναν το επίπονο ταξίδι ελπίζοντας να ανακαλύψουν έναν τόπο δυνατοτήτων και ευκαιριών. Όμως, έφθασαν στις σκληρές και άκρως επικίνδυνες συνθήκες του αποικισμού της πόλεως Νέας Σμύρνης της Φλώριδας και των βασάνων και μαρτυρίων της δουλείας. 

Το έτος 1777, τριακόσιοι επιζώντες δραπέτευσαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου. Διατηρώντας αυτή την ιστορική συνέχεια και διαδίδοντας την ιστορική πορεία του, το Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου διατηρεί τη μνήμη των γενναίων προγόνων μας και τιμά την θυσία και τις ελπίδες των.

Το Προσκύνημα αποτελεί επίσης ζωτικό τόπο ανάμεσα σε πολλά ιδρύματα και προγράμματα της Εκκλησίας μας, και υπογραμμίζει τη σημαντική θέση και συνεισφορά των Ελλήνων στην ιστορία αυτής της χώρας καθώς και τη μοναδικότητα της Ελληνοαμερικανικής εμπειρίας. Αυτό έχει καταστή σημαντικό τμήμα του ετησίου προγράμματος του Προσκυνήματος, από την εμπειρία η οποία προσφέρεται στους επισκέπτες εκ των ενοριών μας και τις τοπικές και εθνικές εκδηλώσεις στις οποίες οι διευθυντές και το προσωπικό του Προσκυνήματος συμμετέχουν. Γιά παράδειγμα, το 2014 το Προσκύνημα προσκλήθηκε να συμμετάσχη στην εγκατάσταση του Σηματοδότου Μέσης Διαβάσεως, ένα εκ των εικοσιτεσσάρων σημείων της Ανατολικής ακτογραμμής τα οποία έχουν επιλεγή από το «Έργο Διαδρομής Σκλάβων» της UNESCO για τη μνημόνευση εκείνων οι οποίοι έφθασαν και πέθαναν κατά τη διάρκεια των σκλαβοπάζαρων. Επίσης, το Προσκύνημα εκπροσωπήθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πεντηκοστής επετείου από την υπογραφή του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων και την επίδραση της πορείας και των βιαίων γεγονότων της 9ης Ιουνίου 1964 στον Άγιο Αυγουστίνο λόγω της ψηφίσεώς του ως νόμου. 

Από την ίδρυσή του, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και με την υποστήριξη πολλών πιστών της Εκκλησίας μας στην Αμερική, το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου έχει προσφέρη μαρτυρία της Ορθοδόξου πίστεως. Χιλιάδες επισκεπτών έχουν θαυμάση το υπέροχο παρεκκλήσιο και προσευχήθηκαν και άναψαν κεριά. Συχνά, εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν φέρει παιδιά και νέους σ’αυτόν τον ιερό τόπο. Επίσης, τα συνεχιζόμενα προγράμματα, η υπηρεσία εκκλησιαστικών προμηθειών και το βιβλιοπωλείο προσφέρουν στήριξη στις διακονίες των ενοριών μας και πιστή μαρτυρία της πλουσίας πνευματικής κληρονομιάς μας και διακονίας μας για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Επιπροσθέτως, το Προσκύνημα βοηθά στη διατήρηση και διαιώνιση της κληρονομιάς της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας μας στην Αμερική.

Εντός του Σαββατοκύριακου του Ετησίου Προσκυνηματικού Ταξιδίου, θα εγκαινιασθή μία νέα έκθεση. Χρηματοδοτούμενη υπό της «Ηγεσίας των 100», η έκθεση «Πρωτοπόροι Ιερείς της Αμερικής» θα εστιάση την προσοχή στην παρουσία της Ορθοδοξίας στην Αμερική προ του 1922. Επί πλέον, στην μόνιμη έκθεση εικόνων στο Προσκύνημα, ένδεκα νέες εικόνες θα πλουτίσουν την ενυπάρχουσα συλλογή, δωρεά του κ. Alfred Funai.

Αυτές οι εκδηλώσεις και τα προγράμματα του προσφιλούς μας Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου εκπροσωπούν τις πολλές πτυχές του διαρκούς έργου και της μαρτυρίας του αφοσιωμένου προσωπικού, διευθυντών και δωρητών. Αυτή η διακονία εκ μέρους όλων των Ελληνορθοδόξων Χριστιανών σε αυτή την χώρα χρειάζεται τις προσευχές και τη στήριξή σας. 

Στην Εορτή αυτή και κατά το Σαββατοκύριακο του Ετησίου Προσκυνηματικού Ταξιδίου του Προσκυνήματος, σας καλώ να εκφράσετε τη στήριξή σας προς αυτό τον ιστορικό τόπο και σημαντικό ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Προσκυνήματός μας μνημονεύοντας το παρελθόν και τη μοναδική εμπειρία μας σε αυτή την χώρα, μοιραζόμενοι αυτήν με τα παιδιά μας, τη νεολαία μας και τους άλλους, και προσφέροντας δυναμική και στοργική μαρτυρία της αγάπης και της ζωής την οποία έχουμε διά του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας.

Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης,

† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος    Ετικέτες