Αμετακίνητη για το γάμο ομοφύλων η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία-Στυλιανός: Να καταλάβουμε τι σημαίνει γάμος

Loading...


Της Νέλλυς Σκουφάτογλου 

Πριν από περίπου δέκα μέρες, η Ιρλανδία έγινε η 19η χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αφήνοντας την Αυστραλία ως τη μόνη προηγμένη αγγλόφωνη χώρα, χωρίς νομοθεσία πάνω στο ζήτημα.

Με ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα, η Ιρλανδία κατέρριψε το μύθο που θέλει όλες τις αποφάσεις της να φιλτράρονται από την Καθολική Εκκλησία. Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια πολίτες, έσπευσαν στις κάλπες να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην γκέι κοινότητα. Το 62% του πληθυσμού είπε «ναι» στο γάμο ομοφύλων, με 43 εκλογικές περιφέρειες υπέρ του νόμου και μόνο μία κατά.
Με την πλήρη υποστήριξη της βουλής, η νέα νομοθεσία αναμένεται να ισχύσει από το τέλος του έτους.

Η απόφαση της Ιρλανδίας, όπως ήταν φυσικό, είχε έντονο αντίκτυπο και στην Αυστραλία, με τους πολίτες να πιέζουν για τη διεξαγωγή ανάλογου δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Αυστραλοί τάσσονται υπέρ ίσων δικαιωμάτων στο γάμο.
Χωρίς να χάσει καιρό, μέσα σε λίγες ημέρες από την απόφαση, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Bill Shorten ανακοίνωσε πως το κόμμα του πρόκειται να προωθήσει νομοθέτημα υπέρ του γάμου ομοφύλων, ζητώντας να αντικατασταθεί στο πιστοποιητικό η φράση που χαρακτηρίζει το γάμο ως «ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας» με τη διευκρίνιση «ένωση μεταξύ δύο ατόμων». Η αντιπολίτευση ζήτησε επίσης να αναγνωριστούν όλα τα πιστοποιητικά γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός Tony Abbott από την πλευρά του, αφήνει το περιθώριο στους βουλευτές του κόμματος των Φιλελεύθερων για ενδεχόμενη ψήφο συνείδησης, τον ερχόμενο Αύγουστο.
Στο μεταξύ, οποιαδήποτε απόφαση αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και σε σημαντικό βαθμό την ελληνική κοινότητα της χώρας.

Ο «Νέος Κόσμος» μίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ηγέτη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία, ο οποίος προτού ληφθεί οποιδήποτε απόφαση, θεωρεί απαραίτητη «την πλήρη κατανόηση της σημασίας του όρου ‘γάμος’- όχι μόνο από θρησκευτική σκοπιά αλλά και σε σχέση με τις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις που αυτός ορίζει ή επηρεάζει».
«Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικά, όχι μόνο στην Αυστραλία, δεν μπορεί παρά να παραμείνει αδιαχώριστη από τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής. Η ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας με τα ιερά δεσμά του γάμου, συμβολίζει την ένωση του Χριστού με την Εκκλησία Του», ο Αρχιεπίσκοπος είπε στο «Νέο Κόσμο».
«Μέλημά μας δεν είναι να επιβάλουμε τη Χριστιανική ηθική μας ακόμη και σε όποιον δεν τη συμμερίζεται χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία ως ‘μέσο’. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν έντιμο, καθώς σεβόμαστε απόλυτα την ελεύθερη βούληση του καθενός».
«Αυτό που μας απασχολεί, είναι αυτός καθαυτός ο θεσμός του γάμου, που κουβαλά η χριστιανική παράδοση για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το ‘μυστήριο’ του γάμου, το οποίο θέλουμε να παραμείνει ως έχει και να μην υπάρξει οποιαδήποτε σύγχυση ανάμεσα σε αυτό και τον πολιτικό διάλογο σχετικά με τη νομιμοποίηση της ένωσης ατόμων ιδίου φύλου».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας των γκέι στην Αυστραλία, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο «Νέο Κόσμο» είπε:
«Υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία στην Αυστραλία, ο οποίος οφείλει να παραμείνει ως έχει σε όλα τα επίπεδα».
«Η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να εκφέρει και να παραμένει πιστή στις γνώμες της όπως και εμείς άλλωστε. Παρ’ όλα αυτά, διευκρινίζουμε πως οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία αφορούν αποκλειστικά την νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου και δεν πρόκειται να έχουν κανένα απολύτως αντίκτυπο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε φυσικά και στον τρόπο τέλεσης των μυστηρίων σε οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία».

Έκπληξη προκαλεί, βέβαια, το γεγονός πως τα περισσότερα μέλη της Ελληνικής γκέι κοινότητας που πλησιάσαμε, ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έχουν δεχτεί επιθέσεις, τόσο σε επίπεδο λεκτικής όσο και σωματικής βίας, ενώ ανέφεραν πως έχουν δεχθεί απειλές και προσβολές οι γονείς και άλλα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
«Το δίκτυο υποστήριξης της Ελληνικής γκέι κοινότητας στην Αυστραλία, λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια αλλά σε πολύ διακριτικό επίπεδο. Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για να κερδίσουμε την υποστήριξη της ευρύτερης ελληνικής κοινότητας εδώ, αλλά οι προσπάθειές μας πέφτουν στο κενό» λέει ο ιδρυτής της ομάδας, εξηγώντας πως διατηρεί τη ανωνυμία του, ύστερα από παράκληση της μητέρας του.
«Το ξέρει. Πάντα το ήξερε. Δεν το δέχεται. Είναι ενεργό μέλος της Ελληνορθόδοξης κοινότητας και κάτι τέτοιο θα τις στοίχιζε αφάνταστα».
«Έχω δυο υπέροχα παιδιά που με στηρίζουν. Τα μεγάλωσα με αξιοπρέπεια και αυτό μου δίνει απίστευτη χαρά» συμπληρώνει, διευκρινίζοντας πως εκείνοι που δυσκολεύονται να δεχτούν το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Αυστραλία είναι οι κυρίως οι μεγάλοι σε ηλικία Έλληνες.
«Πολλοί Έλληνες μετανάστες, όπως η μητέρα μου, παρ’ ότι όταν έφτασαν στην Αυστραλία αντιμετωπίζονταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δέχτηκαν ρατσισμό, έχουν ξεχάσει. Αντιδρούν λες και η χώρα τους ανήκει και κουβαλάνε το ίδιο απαίδευτο σκεπτικό που έφεραν οι πρόγονοί τους» συμπληρώνει.
«Ακόμη και μεταξύ ετερόφυλων, πόσοι άντρες και γυναίκες δεν έχουν βιώσει την απόρριψη της οικογένειάς τους επειδή ερωτεύτηκαν μη Έλληνα»;
«Είναι καιρός να αντιμετωπιστούν τα θέματα εθνικού και σεξουαλικού τύπου ρατσισμού γενικότερα. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο», καταλήγει.Ετικέτες

tilegrafima.gr