Βαρθολομαίος: «Σημαντικό ότι χρησιμοποιείται ο τίτλος Οικουμενικός»

Loading...


«η Αγία Σοφία της Πόλης δεν πρέπει να μετατραπεί και πάλι σε μουσουλμανικό τέμενος»

Του Αριστείδη Βικέτου

Φανερή ήταν η συγκίνηση στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου όταν προχθες το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου περιενδύθηκε την πανεπιστημιακή τήβεννο και παρέλαβε τον τίτλο του επιτίμου διδάκτορος.

Μετά την τελετή, σε ερώτησή μας, τι το ιδιαίτερο έχει ο τίτλος του επιτίμου διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου από τις πενήντα και πλέον διακρίσεις που έχει λάβει από ξένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την υφήλιο, ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που δίδεται τέτοιος τιμητικός τίτλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη από κρατικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας.
«Αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει στη χώρα αυτή προς το θετικότερο. Σημαίνει ότι σιγά σιγά αίρονται οι προκαταλήψεις του παρελθόντος», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
Υπέδειξε επίσης ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως χρησιμοποιείται επισήμως πλέον ο τίτλος «οικουμενικός» για τον Πατριάρχη και το Πατριαρχείο. «Είναι σημείο απόδειξης ότι γίνονται ζυμώσεις στην τουρκική κοινωνία προς το θετικότερο», κατέληξε μιλώντας στην «Α» ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

1Εξάλλου η Πρύτανις του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Γκιουλάι Μπαρμπαρόσογλου απαντώντας σε ερώτηση της «Α», ποιο μήνυμα δίνει το πανεπιστήμιο με την ανακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο διδάκτορά του, δήλωσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμά το πανεπιστήμιο, που στην επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυσή του, αποδέχθηκε την απονομή του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος.

Όπως είπε, οι αρχές του πανεπιστημίου συμβαδίζουν με πολλές από τις αρχές του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της «Α» η Πρύτανις του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου δήλωσε ότι η Αγία Σοφία της Πόλης δεν πρέπει να μετατραπεί και πάλι σε μουσουλμανικό τέμενος.