Βαρθολομαίος: «Η κρίση είναι κυρίως πνευματική»

Loading...


Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν χθες οι κάτοικοι απ’ τον Πλάτανο Μανδρακίου στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στο γραφικό χωριό μετέβη περπατώντας από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, το οποίο βρίσκεται επάνω σε διεθνές περιπατητικό μονοπάτι (Ε 4/6).

Λίγο αργότερα ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του και τον οικείο Μητροπολίτη κ. Μακάριο επισκέφθηκαν το Σιδηρόκαστρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος κ. Απόστολος Καρύδας, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών συλλόγων, κληρικοί και λαϊκοί.

Κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου τελέσθηκε Δοξολογία. Ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Πατριάρχη λέγοντας πως πρόκειται για έναν χαρισματικό Πρωθιεράρχη, που έχει την ικανότητα να κρίνει και να διακρίνει τι είναι καλό και ωφέλιμο για τους ανθρώπους, ενώ απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη τόνισε «ο λαός μας τα τελευταία χρόνια είναι πολύ καταπιεσμένος και πονεμένος. Ιδιαίτερα οι νέοι έχουν όνειρα και οράματα και για τις προσπάθειές τους να φυλάξουν αυτήν την όμορφη πατρίδα είναι αξιέπαινοι».

Ο Πατριάρχης στην ομιλία του είπε «χαιρόμαστε που οι κάτοικοι του Δήμου Σιντικής ζείτε ενωμένοι με το Θεό και την Εκκλησία, αλλά και μεταξύ σας, βοηθούντες και βοηθούμενοι, άλλωστε αυτός είναι ο τρόπος που ζούσαν πάντοτε οι Χριστιανοί» ανέφερε, επίσης, πως «συμβαίνει δυστυχώς πολλές φορές οι εγωισμοί και οι ανταγωνισμοί, η επιδίωξη του ιδίου συμφέροντος και του μείζονος κέρδους, να απομακρύνουν τους ανθρώπους από την ευλογημένη οδό της αγάπης και της αλληλεγγύης και να οδηγούν τις κοινωνίες και τα έθνη σε κρίσεις επικίνδυνες και καταστροφικές, όπως αυτή η οποία ταλανίζει τελευταία και την Ελλάδα. Και παρότι η κρίση ονομάζεται και θεωρείται οικονομική είναι κυρίως πνευματική και ηθική. Κρίση που οφείλεται στην απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό και την αποξένωσή του από τον συνάνθρωπο. Κρίση που οφείλεται στην εξάρτηση του ανθρώπου από τα υλικά αγαθά και τον πλούτο, που πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί λύση όλων των προβλημάτων».

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τόνισε πως αν δεν στρέψουμε την καρδιά μας προς τον Θεό και δεν αγαπήσουμε τον πλησίον μας ως εαυτόν, δεν θα ξεφύγουμε από την κρίση. «Χρειάζεται να ζήσουμε με αγάπη για τον συνάνθρωπό μας, αγάπη έργων και όχι λόγων» τόνισε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε «χρειάζεται, όμως, να έχουμε υπομονή και ταπείνωση, όπως είχαν οι πατέρες μας, οι οποίοι υπέμειναν τις θλίψεις και τις ταλαιπωρίες, έχοντας πάντα την ελπίδα στον Θεό, ο οποίος δεν διέψευσε τις προσδοκίες τους».

Τέλος ο Πατριάρχης προέτρεψε τους πιστούς να αγωνίζονται να ζουν σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, να ζουν την εν Χριστώ ζωή.

Ο Παναγιώτατος αργότερα εγκαινίασε το εκκλησιαστικό μουσείο «Τριανταφύλλου» της Μητροπόλεως, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τα γραφεία της Μητρόπολης και το Επισκοπείο. Τελευταίος σταθμός ήταν το γηροκομείο, όπου συνομίλησε με το προσωπικό και τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί.