Τουρκικό κοκτέιλ μπλέκει Φανάρι, CIA και Αρχ. Αμερικής στο αποτυχημένο πραξικόπημα

Loading...


ΝΕΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΤΟ

Πριν λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας οι απόψεις του Αμερικανού διπλωμάτη Άρθουρ Χιούζ για τα σχέδια της Άγκυρας να εμπλέξει το Φανάρι στην υπόθεση του πραξικοπήματος. Τώρα τα σενάρια αυτά αποκτούν σάρκα και οστά. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam, σε προκλητικό δημοσίευμά της αναφέρει ότι το παρείχε στήριξη στον Φετουλάχ , τον αυτοεξόριστο ιμάμη, τον οποίο η θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας κατάληψης της εξουσίας.

Η είδηση που φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με τίτλο «Συμμαχία Πατριαρχείου-CIA-Γκιουλέν» επικαλείται «σοκαριστικές δηλώσεις» του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Υεμένη, Άρθουρ Χιουζ, σύμφωνα με τις οποίες «ο Γκιουλέν ήθελε να κάνει το πραξικόπημα με τη στήριξη της CIA και του «ελληνικού» Πατριαρχείου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι βρίσκεται εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για την έκδοση του ιμάμη που ζει στην Πενσυλβάνια, ο Χιουζ ισχυρίζεται ότι η CIA έχει κυριαρχήσει μέσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ότι ο Γκιουλέν είχε καταφέρει να διαφύγει στις ΗΠΑ, χάρη στις σχέσεις που είχε δημιουργήσει με τον ιερωμένο Αλέξανδρο Καρλούτσο.

Η Aksam αναφέρει και άλλες δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, όπως ότι «ο Γκιουλέν έχει απολύτως στενές σχέσεις με τον πρώην επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ και τον αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος είναι μέλος του ισραηλινού λόμπι».