Το πατριαρχικό συλλείτουργο στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Γιασένοβατς (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στις μητροπόλεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κροατία, το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, ο και ο τέλεσαν το πατριαρχικό για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του απάνθρωπου Στρατοπέδου Συγκέντρωσης του Γιασένοβατς, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή χιλιάδες Σέρβοι Ορθόδξοι, οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί σήμερα ως άγιοι (Νεομάρτυρες) από την Σερβική Εκκλησία. Το μόνο σφάλμα των θυμάτων αυτών ήταν ότι υπήρξαν Ορθόδοξοι και Σέρβοι.

Τα φρικτά αυτά εγκλήματα παραμένουν μέχρι σήμερα μία μεγάλη σκοτεινή κηλίδα στην ιστορία του Κροατικού λαού. Η Κροατία ήταν η μόνη χώρα εκτός της Γερμανίας, όπου ιδρύθηκε ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης και Βασανιστηρίων, και μάλιστα από μη Γερμανούς.

Τα εγκλήματα όμως που έγιναν εκεί δεν μπορούν να συναγωνιστούν ούτε και τα χειρότερα Γερμανικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης.

Επειδή όμως τα θύματα των στρατοπέδων τυχαίνει να είναι κυρίως Ορθόδοξοι και Σέρβοι, η δημοσιότητα που δίνεται πανευρωπαϊκώς σε αυτά είναι πολύ λιγότερη, σε σχέση με τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης της Γερμανίας, απόδειξη ότι η Δύση συνήθως εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αναγνώριση των γενοκτονιών.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τους δύο Προκαθημένους, μαζί με τον Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ κ. Πορφύριο και αρχιερείς από την Σερβία και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, στον μοναστηριακό ναό της Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, στο Γιασένοβατς.

Διαβάστε εδώ: Η συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας

Στο συλλείτουργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την παρουσία αρκετών εκατοντάδων πιστών που ήρθαν από όλη την Κροατία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Σερβική Δημοκρατία της Ομοσπονδίας της Βοσνίας, έλαβαν μέρος επίσης επίσκοποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας.
Μετά την ευχαριστιακή σύναξη, οι Προκαθήμενοι τέλεσαν μνημόσυνο για τους μάρτυρες, στο χώρο ταφής του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης του Γιασένοβατς.

Στην συνέχεια τέλεσαν τον καθαγιασμό του Σταυρού του Αγίου Ιωάννη Βλαδιμήρου πάνω από το Πακράτς, καθώς και του αποκατεστημένου τμήματος του επισκοπικού μεγάρου στο Πακράτς, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές εκατοντάδες πιστοί, οι οποίοι με χαρά καλωσόρισαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άλλους αρχιερείς.

«- Να είστε κάτω από την σκιά των Σέρβων Μαρτύρων, αυτού του δένδρου των ευλογημένων Σέρβων», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και επεσήμανε ότι «οι Ορθόδοξοι Σέρβοι καλούνται σήμερα να βαδίσουν τον ίδιο δρόμο, που βάδισαν οι πατέρες, οι ήρωες και οι άγιοί τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα λάβετε το στεφάνι της δόξας, αυτό που φόρεσαν τα αμέτρητα θύματα του Γιασένοβατς, του ναζιστικού ολοκληρωτισμού στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Πατριάρχης κάλεσε επίσης τους πιστούς να μην λησμονούν ποτέ τους μάρτυρες τους, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι αιτία για εκδίκηση, αλλά για την ειρήνη, την ενότητα και την συμφιλίωση.

Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει τεράστια σημασία. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί επίσης να συντελέσει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ Σέρβων και Κροατών, Ορθοδόξων και Καθολικών, και κατά κάποιο τρόπο να συμβάλει, έστω και λίγο, στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Πορφύριος υπενθύμισε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ευρύτατα γνωστός σε όλο τον κόσμο ως μεγάλος ειρηνοποιός, ως ένας άνθρωπος της αγάπης, ένας άνθρωπος ο οποίος ενώνει και χτίζει γέφυρες μεταξύ λαών, θρησκειών και χωρών.

Πηγή φωτογραφιών: http://www.mitropolija-zagrebacka.org

1309patr (1).jpg
1309patr (2).jpg
1309patr (3).jpg
1309patr (4).jpg
1309patr (5).jpg
1309patr (6).jpg
1309patr (7).jpg
1309patr (8).jpg
1309patr (9).jpg
1309patr (10).jpg
1309patr (11).jpg
1309patr (12).jpg
1309patr (13).jpg
1309patr (14).jpg
1309patr (15).jpg
1309patr (16).jpg