Το χρονικό της Πατριαρχικής παρουσίας στην Καππαδοκία (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στη βρέθηκε το διήμερο 22-23 Ιουνίου ο .

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Φαναρίου:

«Ως ηγγέλθη, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το Σάββατον, 22αν τ.μ. Ιουνίου (2019), μετέβη, ως κατ’ έτος, εις την αγιοτόκον Καππαδοκίαν διά το καθιερωμένον από εικοσαετίας προσκύνημά Του.

Η Πατριαρχική συνοδεία απετελείτο εκ του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Τύχωνος, επί κεφαλής της «Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Αμερική» (Ο.C.A.), του Πρωτοσυγκέλλου αυτού Αιδεσιμολ. Δρος Alexander Rentel, Καθηγητού του Κανονικού Δικαίου εν τω Θεολογικώ Σεμιναρίω του Αγίου Βλαδιμήρου, του Πρωτοδιακόνου αυτού Ιερολ. κ. Joseph Matusiak, του Διακόνου της Σειράς Ιερολ. κ. Καλλινίκου Χασάπη και του ᾽Εντιμ. κ. Μαρίου Ταρίνα, εκ των Κλητήρων των Πατριαρχείων.

Το απόγευμα της ιδίας ο Πατριάρχης εχοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινόν του Σαββάτου εν τω Ι. Ναώ του Αγίου Θεοδώρου Μαλακοπής (Derinkuyu), συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπο-λιτών κ. Τύχωνος και Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παισίου, του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του Εξοχ. κ. Πέτρου Μαυροειδή, Πρέσβεως της Ελλάδος εν Αγκύρα, πιστών εκ της Πόλεως, εν οις και οι εφετεινοί απόφοιτοι των Ομογενειακών Σχολείων αυτής, και ομίλων προσκυνητών εκ Κρήτης, Δωδεκανήσων, Σπάρτης, Λαρίσης και Θράκης.

Εις το τέλος της ακολουθίας την Α. Θ. Παναγιότητα προσεφώνησεν ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Καππαδοκικών Σωματείων Εντιμ. κ. Θεοφάνης Ισακίδης, του Παναγιωτάτου αντιφωνήσαντος καταλλήλως και καλωσορίσαντος πατρικώς τους πολυαρίθμους προσκυνητάς.

Το εσπέρας της ιδίας, ο Πατριάρχης και οι συν Αυτώ παρεκάθησαν εις δείπνον εις το εστιατόριον «Old Greek House», ευγενώς παρατεθέν υπό του Εντιμολ. κ. Γρηγορίου Χατζηελευθε-ριάδου, Οφφικιαλίου της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας.

Την επαύριον, Κυριακήν των Αγίων Πάντων, ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας, εν συλλειτουργία μετά του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Τύχωνος και του Σεβ. αγίου Λέρου, εν τω αυλείω χώρω του Ι. Ναού της Παναγίας (Dereyamanlı).

Κατά την διάρκειαν της Θ. Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος ετέλεσε την εις διάκονον χειροτονίαν του μοναχού Ιακώβου, αδελφού της Ιεράς Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου Χανίων.

Εις το τέλος, ωμίλησαν η Α. Θ. Παναγιότης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Τύχων, ευχαριστήσας διά την τιμητικήν πρόσκλησιν και ευλογίαν να παρευρεθή ως μέλος της Πατριαρχικής συνοδείας εις την αγιοτόκον γην της Καππαδοκίας και τονίσας την ανάγκην διά περαιτέρω συνεργασίαν μετά της πρωτοθρόνου Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Ωμίλησεν επίσης και ο Διάκονος Ιάκωβος, εκφράσας την ευγνωμοσύνην του προς την Α. Θ. Παναγιότητα.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης και οι συν Αυτώ παρεκάθησαν εις άριστον, παρατεθέν εις το ιδιόκτητον αρχοντικόν του κ. Χατζηελευθεριάδου, αφού προηγουμένως προσεκύνησαν εις το εν αυτώ ευρισκόμενον Παρεκκλήσιον.

Σημειωτέον, ότι αμφότεροι οι ως άνω Ιεροί Ναοί, ως και πλείστοι άλλοι, πολλούς εκ των οποίων επεσκέφθησαν και έψαλαν διαφόρους ύμνους ο Πατριάρχης και οι συνοδοί Του, είναι εγκαταλελειμμένοι από της εποχής της ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος και μόνον κατά τα τελευταία έτη το Οικουμενικόν Πατριαρχείον τελεί εκτάκτως ιεράς εν αυτοίς ακολουθίας, κατόπιν ειδικής αδείας των αρμοδίων αρχών, κατά τα οργανούμενα υπ’ αυτού ετήσια προσκυνήματα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά της συνοδείας Αυτού επέστρεψεν εις την Πόλιν το εσπέρας της Κυριακής, 23ης τ.μ.».tilegrafima.gr