Ταφόπλακα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τα απόνερα της απόπειρας πραξικοπήματας στην Τουρκία;

Loading...


ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗς

Με αφορμή το πογκρόμ που έχει ξεκινήσει ο σουλτάνος Ερντογάν στους «αντικαθεστωτικούς» μετά την προ μιας εβδομάδος απόπειρα πραξικοπήματος δημιουργούνται νέα δεδομένα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της γείτονος. Ένα εξ αυτών των μετώπων που μας αφορά και άμεσα είναι το μέγα ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ επικοινώνησε με στελέχη της τα οποία εξέφρασαν την έκδηλη ανησυχία τους πως τα πρόσφατα γεγονότα της Τουρκίας είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν ταφόπλακα επί μακρόν για το πολυπόθητο άνοιγμα της ιστορικής Θεολογικής Σχολής. 

Μετά την διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη είχε διαρρεύσει από πηγές του Φαναρίου πως το επόμενο στοίχημα για τον Βαρθολομαίο είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αναμενόταν μάλιστα να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε συνεργασία σύμφωνα με πληροφορίες με κύκλους από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι οποίοι κύκλοι μετά τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση της Συνόδου της Κρήτης θέλησαν να μπουν δυναμικά και στο μέτωπο του ανοίγματος της ιστορικής Σχολής. Όμως όσα διαδραματίστηκαν και συνεχίζουν να διαδραματίζονται στην Τουρκία εδώ και μία εβδομάδα ανέτρεψαν την κατάσταση. 

Στο στόχαστρο του Ερντογάν έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων και χιλιάδες εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενοι στην εκπαίδευση. Έμπειροι αναλυτές της γείτονος εκτιμούν πως η μαζική αυτή «καταδίωξη» στον τομέα της εκαπίδευσης δεν μπορεί να μην επηρεάσει και την κατάσταση όσον αφορά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Φορείς της ομογένειας δε που μίλησαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ έκαναν λόγο για ταφόπλακα του μεγάλου αυτού ονείρου

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η προσπάθεια του Ερντογάν να εγκαταστήσει ολοένα και πιο έντονα μια «ασφαλή» ισλαμική εκπαίδευση. Επίσης προβληματισμός επικρατεί από την είδηση πως οι τουρκικές αρχές θα κλείσουν 1669 ιδρύματα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, ενώ η τηλεόραση Χαμπέρ Τουρκ, ανέφερε ότι θα απολυθούν τουλάχιστον 6538 υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας.