Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Κυριακή 10 Ιουνίου εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, παρουσίας πλήθους Κληρικών και πιστών που βρέθηκαν στην Αγία Φωτεινή.

Το ανακοινωθέν της Μητροπόλεως αναφέρει: «Εν δοξολογία του Παναγίου Ονόματος του εν Τριάδι Θεού και τη επικλήσει της προς Αυτόν μεσιτείας του ουρανίου προστάτου του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου και των εν Αγίοις προκατόχων του των Βουκόλου και ιερομάρτυρος Πολυκάρπου και πάντων των μετ’ αυτούς, ως και των απειραρίθμων ανά τους αιώνας Αγίων της Ιωνικής γης, προς ενίσχυσιν εις την διακονίαν του, εώρτασεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος τα ονομαστήριά του, μαζί με το ευσεβές ορθόδοξον λεί⁄ήμμα της Σμύρνης, εις τον Ι. Ναόν Αγίας Φωτεινής, όπου ετέλεσε την Θείαν Λειτουργίαν, την Κυριακήν, 10ην Ιουνίου, κατά την οποίαν προεωρτάσθη η μνήμη του Αγίου και εδόθη μία ακόμη ευλογημένη ευκαιρία εις τους Ορθοδόξους της περιοχής να επικοινωνήσουν με τον Επίσκοπόν τους ως μέλη του Σώματος της τοπικής των Σμυρναίων Εκκλησίας και να προσευχηθούν ενώπιον του Αγίου Θυσαστηρίου, έχοντα προεστώτα της Ευχαριστιακής των Συνάξεως το ορατόν σημείον της ενότητός των, τον Επίσκοπόν τους.

Κατ’ αυτήν εκκλησιάσθησαν ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Τρομπούκης, Άρχων Ακτουάριος της ΑτΜΧΕ, ο Εντιμ. κ. Γ. Δασκαλόπουλος, επί κεφαλής και τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής εις την εκεί έδρα του ΝΑΤΟ, ο Εντιμ. κ. Andrey Pomonorev, Πρόεδρος, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ρωσσικού Μορφωτικού Συνδέσμου της περιοχής, και μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητος και της Ελληνικής Διπλωματικής Αποστολής εις την Σμύρνην, οι οποίοι προσήλθον διά να συγχαρούν τον Ποιμενάρχη τους και να προσευχηθούν διά την άνωθεν ενίσχυσίν του εις το ποιμαντικόν του έργον. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον εορτάζοντα Ποιμενάρχην προσεφώνησαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αθανάσιος Κατζιγκάς, εφημέριος της Κοινότητος, και ο Εντιμ. κ. Γεώριος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος αυτής. Επηκολούθησε δεξίωσις εις το αύλειον χώρον του Ναού όπου ο Μητροπολίτης Σμύρνης είχε την ευκαιρίαν να συναναστραφή εκ του σύνεγγυς μεθ’ ενός εκάστου των προσελθόντων χριστιανών. Μετά το πέρας αυτής ο Μητροπολίτης Σμύρνης μετέβη εις την ΚΠολιν, συνοδευόμενος υπό συνεργατών αυτού, διά να μετάσχη του εορτασμού των Ονομαστηρίων της Α.Θ.Παναγιότητος.

Προσφώνηση προς τον Μητροπολίτη Σμύρνης, κ. Βαρθολομαίο, για τα Ονομαστήριά Του από τον Πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Κατζιγκά
Σμύρνη 10 Ιουνίου 2018 – Ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής.

«Πας γαρ Αρχιερεύς,
εις το προσφέρειν δώρα τε και θυσίας καθίσταται». (Εφεσ. η´, 3)
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
οι συγκροτούντες το ευλαβές Εκκλησίασμα της Κοινότητός μας.
Αύριο, 11 Ιουνίου, η Αγία μας Εκκλησία, μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα, εορτάζει και τιμά και τον Απόστολο Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου μας, τιμά έναν αληθινό Ισραηλίτη, «εν ω δόλος ουκ έστι», τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου, και πάλι σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου, είναι η αθωότητα, η αγνότητα και η καθαρότητα. Η ευθύτητα και η τιμιότητα.
Το όνομα του μεγάλου αυτού Αποστόλου φέρει και ο Επίσκοπός μας, ο οποίος, για τον λόγο αυτό, θέλησε σήμερα, μαζί με το ποίμνιό του και τους συνεργάτες του, να εορτάσει απλά, ταπεινά και οικογενειακά την ονομαστική Του εορτή.
Να σημειώσουμε, ότι η ονομαστική εορτή του Μητροπολίτου μας, περισσότερο, είναι κυρίως, υπόθεση του ευσεβούς λαού του Θεού, και λιγότερο του ιδίου.

Για ποιόν λόγο; Διότι, ο Επίσκοπος, ως το κατεξοχήν κορυφαίο προ-σωπο της τοπικής Εκκλησίας, και ως κύριος εκφραστής αυτής, καθόσον βρίσκεται «εις τύπον και τόπον Χριστού», κατά τον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, η ονομαστική Του εορτή δεν αφορά πρωτίστως τον ίδιο, δεν έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, αφορά την ίδια την τοπική Εκκλησία της οποίας, φύσει και θέσει, η εορτή του Επισκόπου της είναι «πρώτη και κυρία εορτή Αυτής».
Η τοπική μας Εκκλησία, λοιπόν, η ιστορική και μαρτυρική Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης, εορτάζει και τιμά σήμερα τον Επίσκοπό της, όσο και αν ο ίδιος δεν επιθυμεί τον κατά κόσμον εορτασμό, για ευνοήτους λόγους.
Όμως, αυτό δεν εμποδίζει όλους εμάς, τον ευσεβή λαό του Θεού, να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να δώσουμε ευχές θερμές στον εορτάζοντα Επίσκοπό μας, επικαλούμενοι, ευσεβάστως, και τις δικές Του ευχές, και την δική Του την ευλογία, για το πρόσωπο, την ύπαρξη και την ζωή μας.
Τιμούμε και καμαρώνουμε το ταπεινό και λαμπρό πρόσωπό Του. Την γλυκύτατη μορφή και την συμπαθή ματιά Του. Και κυριολεκτικά ξαφνιαζόμαστε από τον τρόπο που έχει πάντοτε να προσεγγίζει πρόσωπα και καταστάσεις, με περίσσια αλήθεια και δυναμική παρρησία.
Σεβασμιώτατε,
Τα εόρτια ονομαστήριά Σας αγγίζουν και χαροποιούν όλους μας, και τους Ρωμηούς και «τους παροικούντες στην Σμύρνη», στην ιστορική Ιερά Μητρόπολή Σας.
Και αυτή η χαρά της τοπικής Εκκλησίας, εκφράζεται με την παρουσία, εδώ σήμερα, των τοπικών μας εντιμοτάτων αρχόντων και του πιστού λαού. Και η χαρά αυτή γίνεται καύχηση εν Χριστώ. Και γίνεται καύχηση εν Χριστώ, διότι η Ιερά Μητρόπολή μας, ευτύχησε, έλαβε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό, να έχει Επίσκοπό της άνδρα με πνεύμα και φρόνημα εκκλησιαστικό, αδαμαντίνου ήθους, λιπαράς – πλούσιας θεολογικής παιδείας, και φορέα της γνήσιας εκκλησιαστικής παραδόσεως και εμπειρίας.
Όλοι μας, «από την άκρη των ακριών, ώσπου να πας στην άλλη», αποζητούμε αυτήν την αμεσότητα της προσωπικής και λυτρωτικής προσέγγισής Σας.

Εόρτια και καρδιακά, ευχόμαστε, να έχετε υγεία αδιάπτωτη, μακροημέρευση και δύναμη, για πολλούς χρόνους. «Άχρι βαθέων γηρατείων», να σύρετε με γοργούς ρυθμούς, τούτο τον χορό της προσωπικής Σας επικοινωνίας, με όλους τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Ευκαίρως – ακαίρως, έκτακτα και απροσδιόριστα, αιφνιδιαστικά και εμπερίστατα, Σας θέλουμε μαζί μας, πλησίον μας.
Το πρόσωπό Σας, μας εμπνέει. Ο λόγος Σας μας ξεκουράζει. Η παρουσία Σας είναι πηγή ελπίδας, αισιοδοξίας και ζωής. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε κατεξοχήν ανάγκη όλοι μας.
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο Κύριος, «ταίς πρεσβείαις» του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου, να συνοδοιπορεί πάντοτε μαζί Σας, ώστε χρησιμοποιώντας την ποικιλία των χαρισμάτων, με τα οποία το Πνεύμα το Άγιο Σας πλούτισε, να συνεχίσετε, θεοφιλώς και θεαρέστως, να ποιμαίνετε, ως καλός ποιμένας, τον άγιο του Θεού λαό, τον οποίο ο Κύριος Σας εμπιστεύθηκε, δίνοντας την ρωμαλέα αρχιερατική Σας μαρτυρία, μια μαρτυρία που είναι πηγή έμπνευσης και οικοδομής ολοκλήρου της Εκκλησίας του Χριστού…
Σεβασμιώτατε, και λίαν αγαπητέ μας, Πάτερ και Δέσποτα:
Το δώρο που θα Σας προσφέρουμε για τα ονομαστήριά Σας, δεν είναι συμβολικό, ούτε παραμένει ανενεργό, διακοσμώντας κάποιο ράφι βιβλιοθήκης ή αποθησαυρίζεται σε κάποιο συρτάρι γραφείου. Είναι ουσιαστικό και ανεκτίμητο. Είναι αυτό που θέλει και ο Κύριός μας όταν λέγει: «Υιέ μου δος μοι σην καρδίαν». (Παροιμ. κγ´, 26)

Την αγάπη μας και την καρδιά μας εναποθέτουμε στα Αρχιερατικά Σας χέρια. Διαχειρισθείτε τα όπως Εσείς γνωρίζετε.
«Έχοντες ούν Αρχιερέαν μέγαν, διεληλυθότα τους ουρανούς, κρατώμεν της ομολογίας». (Εβρ. δ´,14)
«Βαρθολομαίου του Σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Σμύρνης, υπερτίμου και εξάρχου Ασίας, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου, πολλά τα έτη».tilegrafima.gr