Στο Μιλάνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τους εορτασμούς του Διατάγματος των Μεδιολάνων (φωτο)

Loading...


Καρδινάλιος Scola προς Πατριάρχη Βαρθολομαίο: » Εύγλωττη ένδειξη οικουμενικής ευαισθησίας η συμμετοχή σας στην ενθρόνηση του νέου Επισκόπου Ρώμης”

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε σήμερα στο Μιλάνο της Ιταλίας, προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου του Μιλάνο Καρδιναλίου Angelo Scola, προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις για τα 1700 χρόνια από την υπογραφή του διατάγματος της ανεξιθρησκείας. Μάλιστα, όπως τονίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου είναι το αποκορύφωμα των εορτασμών για τα 1700 χρόνια του Διατάγματος των Μεδιολάνων και την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας στη Δύση, και ο Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου στην προσφώνησή του προς τον Πατριάρχη δεν παρέλειψε να τονίσει την ιστορική σημασία αυτού του γεγονότος:
«Σήμερα θεωρούμε την θρησκευτική ελευθερία ως αναφαίρετο δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και η ανάγκη για την υπεράσπιση και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε πλουραλιστικές κοινωνίες του σύγχρονου κόσμου θα είναι το επίκεντρο της προσοχής μας αυτές τις μέρες της επίσκεψής σας. Και από την άποψη αυτή η πολυαναμενόμενη συνάντηση με την Παναγιότητά Σας είναι το πιο σημαντικό γεγονός αυτής της επετείου.» Επίσης ανέφερε: » Εύγλωττη ένδειξη οικουμενικής ευαισθησίας η συμμετοχή σας στην ενθρόνηση του νέου Επισκόπου Ρώμης”

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του τόνισε ότι, μετά την υπογραφή του περίφημου Διατάγματος στο Μιλάνο ανεδείχθησαν οι καθοριστικοί εκείνοι παράγοντες για την Ευρώπη των επιτευγμάτων και την πνευματική πρόοδο της ανθρωπότητας. Τέθηκαν τα θεμέλια για την αναγνώριση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθιερώθηκε για πρώτη φορά με τη μορφή του νόμου, ως αρχή, η ελευθερία της θρησκείας.»

1Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι: «Η ελευθερία για όλους να πιστεύουν στο Θεό ή να τον απορρίψουν δεν είναι απλά ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά πρώτα απ’ όλα μια τεράστια συγκατάβαση του Θεού, ο οποίος από την απερίγραπτη αγάπη του σέβεται τόσο την ελευθερία του ανθρώπου ώστε ανέχεται ακόμη και την άρνηση από την πλευρά του». «Βρισκόμαστε σε αυτή την ιστορική πόλη», είπε ο Πατριάρχης, «ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Σεβ. Καρδιναλίου αδελφού Angelo Scola για να λάβουμε μέρος στους εορτασμούς γι΄ αυτή την επέτειο που εξαίρει μια ιστορική καμπή, η οποία είναι ένα σημείο αναφοράς στην πορεία της ανθρωπότητας και της ζωής της Εκκλησίας».

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη η επέτειος αυτή δεν είναι μόνο αιτία για γιορτή, αλλά, κυρίως, «για να αναλογιστούμε την ευθύνη μας ως πνευματικοί ηγέτες, μπροστά στην ανθρωπότητα, διακηρύσσοντας εκ νέου την αλήθεια ότι η πίστη μας είναι ζωντανή και όχι μια ιδεολογία ή θεωρία και ότι ο άνθρωπος δεν είναι ένα καταναλωτικό όν αλλά είναι η ζωή.»
Το απόγευμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η συνοδεία του μετέβησαν για ιδιωτική επίσκεψη στην Κοινότητα Bose.

1
1