Πενταρόφσκι από Φανάρι: Περιμένουμε από το ανώτατο όργανο της Ορθοδοξίας να μας παραχωρήσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας

: “Ως κράτος και Εκκλησία, περιμένουμε από το ανώτατο θεσμικό όργανο στην Ορθοδοξία, να μας παραχωρήσει το επίσημο έγγραφο για την εκκλησιαστική ανεξαρτησία -τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας”.

Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας απευθύνθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι επισκέφθηκε με την σύζυγό του και υψηλόβαθμα στελέχη της προεδρίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Στις δηλώσεις του που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρόεδρος Πενταρόφσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη “για τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει στην επίλυση της εκκλησιαστικής διαμάχης που σχετίζεται με την Εκκλησία μας.

Με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαΐου, η Εκκλησία μας βρίσκεται σε κανονική κοινωνία με τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, αποδεκτή ως ισότιμη με όλες τις άλλες”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της γειτονικής χώρας, “στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι ο μόνος τρόπος για την απόκτηση ενός νόμιμου και πλήρως αποδεκτού Τόμου για την Αυτοκεφαλία, είναι αυτός που εκδίδεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για αυτό περιμένουμε ως κράτος και Εκκλησία από το ανώτατο θεσμικό όργανο στην Ορθοδοξία να μας παραχωρήσει το επίσημο έγγραφο για την εκκλησιαστική ανεξαρτησία -Τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας”.

Επίσης ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ακόμη πως με τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγνωρίζεται στην Εκκλησία της γειτονικής χώρας το δικαίωμα χρήσης του ονόματος “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, που σημαίνει εκκλησιαστική συνέχεια 1000 ετών”.

Τέλος, η ανακοίνωση της προεδρίας με τις δηλώσεις του κ. Πενταρόφσκι από το Φανάρι, υπογραμμίζει ότι “η πλήρης ολοκλήρωση της διαδικασίας του Αυτοκεφάλου, είναι ύψιστου εθνικού συμφέροντος, διότι ανοίγει τη δυνατότητα για νέα και πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, για πρόοδο και συμφιλίωση στην κοινωνία και το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη συνάντηση, όπου αναφέρεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας, Εξοχ. κ. Stevo Pendarovski, έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στα προπύλαια του Πατριαρχείου, τον Εξοχ. κ. Πρόεδρο, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, υψηλόβαθμα στελέχη της Προεδρίας, και τον Γενικό Πρόξενο της χώρας του στην Πόλη, Εντιμ. κ.Aktan Ago, υποδέχθηκε ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, μαζί με τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Ακολούθως, ο κ. Pendarovski με τη σύζυγό του και τα μέλη της Αντιπροσωπείας του προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό, όπου ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος τους ενημέρωσε για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Έπειτα, ο Εξοχ. κ. Πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Πατριαρχικό Γραφείο, όπου είχαν εγκάρδια κατ᾽ ιδίαν συνάντηση. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, καθώς και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Εν συνεχεία, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε στην Αίθουσα του Θρόνου τα μέλη της Προεδρικής Αντιπροσωπείας και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Εξοχ. κ. Προέδρου και της συζύγου του στην Έδρα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, προ δε της αναχώρησής του ο κ. Πρόεδρος υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο