Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σταυροδρομίου

Loading...


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, προέστη της καθιερωμένης Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό  της Παναγίας Σταυροδρομίου στο Φανάρι, κατά την οποία τελέσθηκε η χειροτονία του κ. Ζήση Σίσκου, Θεολόγου, καθώς και το μνημόσυνο του πρώην Οικουμενικού Πατριάρχου, κυρού Ιωακείμ Γ’, επί τη συμπληρώσει εκατονταετίας από το θάνατο του.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση από το φανάρι…
«Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, επί τη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, την Τετάρτην, 21ην Νοεμβρίου, προέστη της καθιερωμένης Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας εν τω πανηγυρίσαντι φερωνύμω Ι. Καθεδρικώ Ναώ της μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, εν συλλειτουργία μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Τρανουπόλεως κ. Γερμανού, Μιλήτου κ. Αποστόλου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Ικονίου κ. Θεολήπτου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου.

Τον Θείον Λόγον εκήρυξεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναφερθείς εις τον βίον, την προσωπικότητα και την εν γένει προσφοράν εις την Εκκλησίαν και το Γένος του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιωακείμ Γ’.

Κατ’ αυτήν ετελέσθησαν η εις Διάκονον χειροτονία του Ελλογ. κ. Ζήση Σίσκου, Θεολόγου, εκ Καστορίας, μετονομασθέντος εις Αγαθάγγελον, ως και το μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ως άνω Οικουμενικού Πατριάρχου, επί τη συμπληρώσει εκατονταετίας από της εις Κύριον εκδημίας αυτού.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίται Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Σελαλματζίδης, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου ενταύθα, Κληρικοί εντεύθεν και εκ του εξωτερικού, ο Εντιμ. κ. Αθανάσιος Αστρακάς, Πρόξενος της Ελλάδος ενταύθα, Οφφικίαλοι της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας, παράγοντες της Ομογενείας, Καθηγηταί και μαθηταί του Ζαππείου και του Ζωγραφείου Λυκείου, οι γονείς και οι λοιποί οικείοι του νεοχειροτονηθέντος και άλλοι προσκυνηταί εκ Καστορίας, ως και πλήθος πιστών εντεύθεν.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ωμίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Αρχιερατικώς Προιστάμενος της Κοινότητος Σταυροδρομίου, ο Εντιμ. κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής αυτής, και ο Πατριάρχης, Όστις απηύθυνε πατρικάς νουθεσίας προς τον νέον Κληρικόν.

Επηκολούθησε δεξίωσις εν τη Κοινοτική αιθούση καθ’ ην ωμίλησεν ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος και πάλιν δι’ ολίγων η Α. Θ. Παναγιότης».