ΚΙΚΛΙΣ- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου του ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπους στο Μαυρονέρι Κιλκίς, αναφέρθηκε σε ένα ουσιώδες ζήτημα που απασχολεί την σύγχρονη κοινωνία: τη σχέση ανάμεσα στον υλικό και πνευματικό πολιτισμό, καθώς και την ουσία των αιωνίων αξιών που εκφράζονται μέσα από την Εκκλησία.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Πατριάρχης ξεκαθάρισε ότι “ουκ ο τόπος, αλλά ο τρόπος διαμορφώνει πολιτισμό”, τονίζοντας ότι ο αληθινός πολιτισμός δεν είναι μόνο ζήτημα τεχνολογίας ή προόδου, αλλά αφορά βαθύτερες πνευματικές αξίες. Ο υλικός πολιτισμός, δηλαδή η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος, δεν πρέπει να απομονωθεί από τον άυλο πολιτισμό, δηλαδή τις πνευματικές αξίες που είναι θεμελιώδεις για την κοινωνία. Ο Βαρθολομαίος καλεί τους πιστούς να κάνουν μια συνειδητή επιλογή ανάμεσα στον πολιτισμό που προτάσσει ο κόσμος και στον πολιτισμό που προτείνει η Εκκλησία, επισημαίνοντας ότι η διαφορά, αν και λεπτή, είναι καθοριστική.
Σε μια εποχή που κυριαρχείται από την ψηφιακή τεχνολογία, το διαδίκτυο και την τεχνητή νοημοσύνη, ο Πατριάρχης σημείωσε ότι οι αξίες που συνδέονται με αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις συχνά προκύπτουν ως αποτέλεσμα των τεχνολογιών και όχι το αντίθετο. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι απομακρύνονται από τον αληθινό σκοπό και νόημα της ζωής. Αντί να καθοδηγούνται από αξίες που προάγουν την ανθρώπινη ευτυχία και την κοινωνική συνοχή, αφήνουν τα υλικά επιτεύγματα να διαμορφώνουν την κοσμοθεωρία τους.
Απέναντι σε αυτήν την τάση, η Εκκλησία προσφέρει μια διαφορετική προοπτική. Ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν απορρίπτει τον τεχνικό πολιτισμό, αλλά τον θέτει σε συγκεκριμένα πλαίσια, αναδεικνύοντας τη σημασία των αιωνίων πνευματικών αξιών. Στην Εκκλησία, ο κάθε άνθρωπος νοηματοδοτείται με βάση τις αξίες που οδηγούν στη σωτηρία και την προσωπική ολοκλήρωση. Η Εκκλησία προσφέρει έναν τρόπο ζωής βασισμένο στην ελευθερία και τη συνειδητή πορεία προς την αλήθεια, ένα βίωμα που υπερβαίνει το καθαρά υλικό και οδηγεί τους ανθρώπους σε μια υπαρξιακή ολοκλήρωση.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στους δεσμούς των κατοίκων του Μαυρονερίου με τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, υπογραμμίζοντας τις σχέσεις τους με τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Η παρουσία του εκεί είχε ως στόχο να τους υπενθυμίσει την κληρονομιά τους, αλλά και να τους ενθαρρύνει να επιλέξουν τον δρόμο των αιωνίων αξιών που προσφέρει η Εκκλησία. Αυτή η επιλογή, όπως τόνισε, δεν θα είναι μόνο μια προσωπική υπόθεση, αλλά μια κοινωνική δέσμευση που θα φέρει φως και ελπίδα στην κοινότητα.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τους πιστούς να επιλέξουν τον πολιτισμό του Πατριαρχείου, ο οποίος προάγει την αποδοχή, την ανεκτικότητα και την ανοιχτότητα. Ειδικά στην περίπτωση του πολιτιστικού κέντρου του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο εγκαινίαζε, πρότεινε να μη δουν το έργο αυτό απλώς ως έναν χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά ως έναν τόπο που θα εκπέμπει το φως των πνευματικών αξιών της Εκκλησίας. Μόνο τότε, όπως τόνισε, το πολιτιστικό κέντρο θα γίνει πραγματικά πνευματικό κέντρο, προσφέροντας αιώνιες αξίες και λειτουργώντας ως φάρος πολιτισμού και πνευματικότητας για την τοπική κοινότητα και πέραν αυτής.
Ο επίλογος του Πατριάρχη ήταν χαρακτηριστικός: το κέντρο αυτό, αν ενσαρκώσει τις αξίες της Εκκλησίας, μπορεί να γίνει ένα μικρό “Φανάρι”, αναφερόμενος στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, που είναι σύμβολο παγκόσμιου πνευματικού φωτός. Το μήνυμα ήταν σαφές: ο πολιτισμός του πνεύματος είναι φως και το φως πάντοτε ανατέλλει από την Ανατολή. Αυτή η διαρκής ανανέωση των αξιών της Εκκλησίας μπορεί να εμπνεύσει τους ανθρώπους να πορευτούν σε έναν κόσμο όπου το πνεύμα και όχι η ύλη έχει τον πρώτο λόγο.