ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ -Σε εξέλιξη είναι από χθες, στο ξενοδοχείο Intercontinental της Κωνσταντινούπολης, οι εργασίες της Γ’ Διεθνούς «Διάσκεψης της Χάλκης» για την Θεολογία και την Οικολογία. Η Διάσκεψη θα φέρει στην τράπεζα του διαλόγου περί τους πενήντα διακεκριμένους θεολόγους και ειδικούς επιστήμονες, από σαράντα Θεολογικές Σχολές και Ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, για να συζητήσουν με θέμα, “Θεολογική Εκπαίδευση και Οικολογική εγρήγορση”.
Σήμερα το πρωί χαιρετισμό στη Διάσκεψη απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. «Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι οι εκκλησίες και οι θρησκείες έχουν μια θεμελιώδη ευθύνη και ρόλο να διαδραματίσουν στην προώθηση της οικολογικής μάθησης και στην προάσπιση της δικαιοσύνης στο κλίμα. Επομένως, οι θεολογικές σχολές και τα σεμινάρια πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Παρόλα αυτά, αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν οι υπεύθυνοι των Σεμιναρίων και οι μαθητές δεν εκτίθενται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη προστασία του περιβάλλοντος καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης και της διαμόρφωσής τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος.
Δείτε το βίντεο από το χαιρετισμό
Το κείμενο από το χαιρετισμό
Είναι ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίσουμε στη βασίλισσα των πόλεων για το επίσημο άνοιγμα της Συνόδου Κορυφής της Χάλκης, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα της «Θεολογικής Σχηματισμού και Οικολογικής Ευαισθητοποίησης». Αυτή η σύνοδος κορυφής έχει μακρά παράδοση που εκτείνεται πάνω από το ένα τέταρτο συμπεριλαμβανομένου πέντε εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καθώς και εννέα διεθνών, διαθρησκευτικών και διεπιστημονικών συμποσίων στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, αλλά και στη Γροιλανδία, τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι, το συμπόσιο μας με τίτλο «Προς μια πράσινη Αττική» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τα Σαρωνικά νησιά της Ελλάδας.
Η Χάλκη Σύνοδος Κορυφής ΙΙΙ ευγενικά συγχρηματοδοτείται από τις θεολογικές σχολές του Αγίου Βλαντιμίρ στη Νέα Υόρκη και τον Τίμιο Σταυρό της Βοστώνης, στους οποίους απευθυνθήκαμε ακριβώς επειδή φέτος θα ασχοληθούμε με τη φύση της οικολογικής συνείδησης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις θεολογικές σχολές και σεμινάρια. Αυτή είναι μια συνάντηση εργασίας παρά ένα δημόσιο σεμινάριο. Έτσι, έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε πολλά ιδρύματα θρησκευτικής διδασκαλίας και πνευματικής διαμόρφωσης από όλο τον κόσμο. Υπό το φως της οικολογικής κρίσης, οι σύνοδοι κορυφής της Χάλκης παρέχουν μια πλατφόρμα για συνομιλίες και προωθούν μια ατμόσφαιρα διαλόγου για να διακρίνουν και να προωθήσουν αλλαγές στις στάσεις και τον τρόπο ζωής. Έχουμε προσκαλέσει διάσημους θεολόγους και ομιλητές από όλο το οικουμενικό φάσμα – Ορθόδοξους, Ρωμαιοκαθολικούς,
Διακεκριμένοι θεολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, από όλο τον κόσμο, συζητούν στην Πόλη ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Τις εργασίες της Γ΄ διεθνούς “Διάσκεψης της Χάλκης”, για την Θεολογία και την Οικολογία, εγκαινίασε το Σάββατο, 1η Ιουνίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στην Πόλη, έχει ως θέμα, “Θεολογική Εκπαίδευση και Οικολογική εγρήγορση”, και συμμετέχουν περισσότεροι από πενήντα διακεκριμένοι θεολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, από σαράντα Θεολογικές Σχολές και Ινστιτούτα από διάφορες χώρες.
“Η Διάσκεψή μας πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός πολύ ιδιαίτερου επετειακού έτους για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε την πρώτη του περιβαλλοντική εγκύκλιο. Η 1η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία εκδίδουμε – κάθε χρόνο από το 1989 – ένα ειδικό Πατριαρχικό Μήνυμα προς τους πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο, με το οποίο προειδοποιούμε πως η ανεξέλεγκτη “κυριαρχία” επί της Δημιουργίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή, συνιστώντας την σύμπραξη ως αντίδοτο στην αχαλίνωτη κατανάλωση και τον ασκητισμό ως λύση έναντι της απεριορίστου σπατάλης. Σήμερα, η 1η Σεπτεμβρίου τιμάται ως ημέρα προστασίας της Δημιουργίας από όλες τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και όλες τις Ομολογίες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Επίσης, εορτάζεται και από την Ρωμαιοκαθολική κοινότητα και την Αγγλικανική Κοινωνία”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην εναρκτήρια ομιλία του, και υπενθύμισε ότι οι Διασκέψεις της Χάλκης αλλά και τα εννέα εν πλω περιβαλλοντικά συμπόσια που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αποτέλεσαν Βήμα συμπροβληματισμού και διαλόγου διακεκριμένων θεολόγων και ομιλητών,“για να ακούσουν ο ένας τον άλλον και να μάθουν ο ένας από τον άλλο”.
Ο Παναγιώτατος σημείωσε πως παρά τις θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός της βραδύτητας με την οποία αυτές συμβαίνουν. Υπενθύμισε δε, ότι μόλις πρόσφατα οι ειδικοί επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν για ακόμη μια φορά για τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα οικοσυστήματα του πλανήτη, και στη συνέχεια, ο Πατριάρχης, υπογράμμισε ότι αιτία για αυτές τις ανεπανόρθωτες καταστροφές είναι η αλόγιστη ανάπτυξη και η απληστία του ανθρώπου. Επισήμανε, μάλιστα, την απροθυμία και την αντίσταση πολιτικών και εταιρειών να εφαρμόσουν πολιτικές και να προβούν σε συγκεκριμένες πράξεις για να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως είπε, η μικρή πρόοδος, προς την κατεύθυνσή αυτή, ενδεχομένως να οφείλεται στην απροθυμία μας να αποδεχθούμε την προσωπική μας ευθύνη και να επιδείξουμε πνεύμα αυτοθυσίας.
“Δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε πόσο ολοκληρωτικά είμαστε αλληλένδετοι με την υπόλοιπη Δημιουργία του Θεού, πόσο υπεύθυνοι είμαστε για την προστασία του πλανήτη μας και πόσο κρίσιμες είναι οι επιλογές και οι ενέργειές μας για τη βιωσιμότητα του μέλλοντος των παιδιών μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάθε πραγματική ελπίδα αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής πρόκλησης απαιτεί ριζική μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας”.
Σήμερα, Κυριακή του Τυφλού, 2 Ιουνίου, οι Συμμετέχοντες στη “Διάσκεψη της Χάλκης” παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Να σημειωθεί ότι στη διεθνή “Διάσκεψη της Χάλκης”, η οποία έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου, οι συμμετέχοντες διακεκριμένοι περιβαλλοντικοί θεολόγοι, εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους η οικολογική ευαισθητοποίηση μπορεί να καλλιεργηθεί και να προωθηθεί από τις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μέσω μαθημάτων και άλλων προγραμμάτων σχετιζομένων με την προστασία της Δημιουργίας του Θεού. Ο απώτερος σκοπός είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των Θεολογικών Σχολών, συνεχίζοντας το πνεύμα του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, όπως αυτό εκφράστηκε κατά τις δύο προηγούμενες Διασκέψεις, και όπως αναδεικνύεται από το μακροχρόνιο ενδιαφέρον και τις συνεχείς πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί τρεις δεκαετίες, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.