Ο π. Κύριλλος Πέντες νέος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πάτμου

Loading...


Φωτό: Ο νέος ηγούμενος π. Κύριλλος  σε  εκδήλωση του σχολείου της Χώρας τον Ιούνιο. 

Από τις σημερινές εκλογές στην Ιερά Μονή Πάτμου,  εκλέχθηκε ηγούμενος ο εκκλησιάρχης κ. Κύριλλος Πέντες που τους τελευταίους μήνες εκτελούσε χρέη τοποτηρητή της ηγουμενίας και εξαρχίας Πάτμου.

Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν 7 ψήφοι  υπέρ του π.Κύριλλου, 3 υπέρ του π. Σεραφείμ Κοτσάνη και 1 υπέρ του π.Πολύκαρπου Γρύλλη.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ από το patmostimes.gr:

.

Ξημερώματα Σαββάτου 20 Ιουλίου 2013 στις 06:45 π.μ. άρχισε να βγαίνει λευκός καπνός ( μεταφορικά) από την καμινάδα της Μονής που μαζί με τις κωδωνοκρουσίες σηματοδότησε το τέλος μιας ακέφαλης περιόδου για τη Μονή που προήλθε από την παραίτηση-απομάκρυνση του πρ. ηγουμένου.

Έτσι μετά από εκλογές που έγιναν και μετά από την μεταμεσονύχτια ακολουθία στο χώρο του ηγουμενείου της Μονής με κοινό ψήφο δελτίο στο οποίο εν δυνάμει ήταν σχεδόν όλοι υποψήφιοι, ψηφίστηκε και εξελέγη ως νέος ηγούμενος της Μονής ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Πέντες με 7 σταυρούς προτίμησης σε σύνολο 11 ψηφισάντων 3 πήρε ο συνυποψήφιος του ο Σεραφείμ Κοτσάνης και 1 ο π. Πολύκαρπος Γρύλλης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριαρχικός Επίτροπος της Μονής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα αν και μπορούσε από τις καταστατικές διαδικασίες , δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.

Ο νέος ηγούμενος γεννήθηκε το 1960 είναι 53 ετών σήμερα και σε ηλικία 17 ετών μπήκε στο Μοναστήρι ως δόκιμος μοναχός. Χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Κάσου και Καρπάθου κ.κ. Αμβρόσιο στις 18-9-84 διάκονος και στις 27-8-89 πρεσβύτερος.

1Αμέσως μετά ορίστηκε εκκλησιάρχης, θέση στην οποία κατείχε μέχρι χθες, ενώ του απονεμήθηκε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Η παρουσία του στο χώρο εκτιμήθηκε από όλους τους προϊσταμένους του ηγουμένους οι οποίοι τον διατήρησαν στη θέση του εκκλησιάρχη επί 25 συναπτά έτη.

Μετά την εκλογή παρατέθηκε μικρή δεξίωση στο ηγουμενείο της Μονής όπου οι μοναχοί συνεχάρησαν το νέο εκλεγέντα ηγούμενο, εκτός από δύο οι οποίοι αποχώρησαν προφανώς δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα.

Αναμένεται έγκριση επικύρωσης της εκλογής από το Πατριαρχείο και ως ημερομηνία ενθρόνισης αναφέρεται η 28η Ιουλίου ημέρα Κυριακή.

Ευχή όλων είναι να πετύχει επειδή οι καιροί «ου μενετοί» και τα προβλήματα της Μονής πολύ σοβαρά και μεγάλα, και να μπορέσει το σκάφος του μοναστηριού να μπει σε απήνεμο λιμάνι, μετά τις φουρτούνες και τις τρικυμίες των τελευταίων χρόνων.