Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έσωσε βυζαντινή εκκλησία στα Μουδανιά

Loading...


Ύστερα από αγώνα πέντε ετών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγόρασε με 400.000 δολάρια το ναό των Ταξιαρχών στην Προύσα του 8ου αιώνα.

Μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Χριστιανοσύνης, ο ιερός ναός των Ταξιαρχών στα Μουδανιά, πέρασε στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και διασώθηκε από την καταστροφή.

Η ιδιοκτησία του ναού είχε περάσει στη γερμανοτουρκική εταιρεία μεσιτείας ακινήτων και λιανεμπορίου οικιακού εξοπλισμού «TEKZEN» και πουλιόταν από το 2007 προς 400.000 δολάρια.  Πέρυσι τον Ιούλιο μάλιστα, η τουρκική ιστοσελίδα «Arkeologi Haber» είχε εκτενή ανάρτηση σχετικώς με την πώληση αυτού του μνημείου της Ορθοδοξίας. Τότε γινόταν αναφορά στην έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία να μην προχωρήσει στην πώληση της εκκλησίας σε τρίτους έως ότου έβρισκε το απαιτούμενο τίμημα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μουδανιών κ. Ραζίμ Μπατμάζ ζητούσε από την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού να συνεργασθεί με τον περιφερειάρχη της Προύσας ώστε να απαλλοτριωνόταν ο ναός και να γινόταν «κέντρο τουρισμού και πολιτισμού για τη βιωσιμότητα της περιοχής» (σ.σ. προφανώς όπως μπορεί να την αντιληφθεί ένας μεσοαστός προύχοντας της εύπορης τουρκικής επαρχίας).

Για να είμαστε αντικειμενικοί πάντως, ο κ. Μπατμάζ δεν είχε κρύψει τη λύπη του αν θα χανόταν αυτό το μνημείο, το οποίο είχε μεταπωληθεί από οικογένεια «μεταναστών» (σ.σ. προφανώς Ρωμιών προσφύγων) στον Μετέ Γιαλτσίν το 1990, ο οποίος δεν πρόλαβε να κάνει οποιαδήποτε εργασία ύστερα από την παρέμβαση του Συμβουλίου Μνημείων του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού.


 

Δηλώσεις του μητροπολίτη Προύσης

Με την επιμονή και τη σοβαρότητα που διακρίνει τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, στις 10 Σεπτεμβρίου υπεγράφησαν τα συμβόλαια αγοραπωλησίας. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της ιεράς μονής Αγίας Τριάδος (όπου στεγάζεται η Θεολογική Σχολή Χάλκης) Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης μετέβη στο ναό των Ταξιαρχών προκειμένου να παραλάβει τα κλειδιά συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Μπατμάζ.

«Το συντομότερο δυνατόν θα αρχίσουν οι εργασίες συντηρήσεως και αποκαταστάσεως αυτού το μνημείου, το οποίο αποτελεί κοινή κληρονομιά όλων μας» δήλωσε ο σεβασμιότατος στην εφημερίδα «Ραντικάλ». Τώρα, η τοπική κοινωνία των Μουδανιών αναμένει αύξηση της τουριστικής κίνησης κυρίως από Έλληνες και Ρώσους αφού η εκκλησία των Ταξιαρχών είναι μία από τις τρεις παλαιότερες που έχουν περισωθεί και διαθέτει μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία.

Ήδη η πρώτα ομάδα Ελλήνων τουριστών (που απαρτιζόταν από θεολόγους, ιστορικούς, αρχαιολόγους και εκπαιδευτικούς) επισκέφθηκε το μνημείο στις 26 Ιουλίου μαζί με τον μητροπολίτη Προύσης. Το γεγονός αυτό μάλιστα γίνεται γνωστό τη στιγμή που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στον εορτασμό της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην έδρα της Μητρός Εκκλησίας και έχει σειρά επαφών με παράγοντες της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα.