Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Πέργαμο και Αϊβαλί 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Loading...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί για άλλη μια φορά τα μικρασιατικά παράλια στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα παραστεί συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που θα τελέσει ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πέργαμο, στον αρχαίο ναό του Σεράπιδος, γνωστό σήμερα ως «Κιζίλ Αβλού». Εκεί φυλασσόταν το σκήνωμα του Αγίου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία εορτάζει τη μετάσταση του Αγίου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πατριάρχης δεν επέλεξε τυχαία την ημερομηνία αυτή για την τέλεση Θ. Λειτουργίας στην Πέργαμο.

Η προηγούμενη Ευχαριστιακή Σύναξη εκεί πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια, στις 8 Μαϊου του 2010, με τον Μητροπολίτη Περγάμου ιερουργούντα και τον Πατριάρχη συμπροσευχόμενο. Πάλι δεν ήταν τυχαία η ημέρα, αφού στις 8 Μαϊου η Εκκλησία τιμά και πάλι τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, με αφορμή την ανάδυση θαυματουργικής κόνεως (σκόνης) από τον τάφο του.
Δείτε σχετική ανάρτηση στο Φως Φαναρίου.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στον Ταξιάρχη στο Αϊβαλί  και θα ενθρονίσει το νέο Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα, τον πρώτο Μητροπολίτη Κυδωνιών μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και συγκεκριμένα μετά το 2000 οπότε και πάλι ο Πατριάρχης είχε επισκεφθεί το Αϊβαλί, θα ακουστούν ψαλμωδίες στον αϊβαλιώτικο Ταξιάρχη.

Μόνο που αυτή τη φορά θα ακουστούν στον ανακαινισμένο ναό, που αναστηλώθηκε προσφάτως με αρκετή φροντίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και ήδη είναι επισκέψιμος, με εισιτήριο φυσικά.