Ο Κυδωνιών Αθηναγόρας στον Ι.Ν. Παναγίας Σκριπους στη γενέτειρά του (φωτο)

Loading...


φωτογραφίες: Γιώργος Μαρόπουλος

Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας ολοκλήρωσε την πρώτη επίσκεψή του, ως Επίσκοπος, στη γενέτειρά του, στον Ορχομενό Βοιωτίας, την περασμένη Κυριακή 26 Μαϊου, τελώντας τη Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό της Παναγίας Σκριπούς.
Να θυμίσουμε ότι εκεί υπήρχε η μονή της Παναγίας Σκριπούς (9ος αιώνας), αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο το καθολικό της, το οποίο είναι το πιο σημαντικό μνημείο από τη σειρά ναών του τύπου «σταυροειδής μεταβατικός», στον ελλαδικό χώρο.
Σ’ αυτή την ιστορική εκκλησία, εκεί όπου βαπτίστηκε και διηκόνησε ως ιερόπαις, κοντά στον εφημέριο παπα – Χαράλαμπο, λειτούργησε για πρώτη φορά ως Επίσκοπος ο Κυδωνιών Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Αλεξίου Σαμαρτζή, του εφημερίου π. Χαραλάμπους, του συμφοιτητού του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τουλουμάκου και άλλων κληρικών.

Ο νέος Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου ενεδύθη, κατ’ αυτήν την Θ. Λειτουργία, τα ωμοφόρια του αειμνήστου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Συμεών.

1Πολύς κόσμος εκκλησιάστηκε και έσπευσε να πάρει την ευχή του συντοπίτη του Μητροπολίτου.

Χαρακτηριστικό του ενθουσιαστικού κλίματος που επικράτησε στον Ορχομενό κατά την παρουσία του Μητροπολίτου Κυδωνιών, ήταν και οι αφίσες που ο επισκέπτης συναντούσε παντού και ανήγγειλαν την χαρά για την επίσκεψη του «δικού τους παιδιού» στη γενέτειρά του.
Π.Α.Α.

1
1
1

1

Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών δείπνησε και με παλαιούς συμμαθητές του μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα