Ο διαμεσολαβητικός ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχου στο ζήτημα της δικαιοδοσίας του Κατάρ

Loading...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου, συνάντηση αντιπροσωπειών των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Κώστα Τσιάρα. Κύριο θέμα της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήταν το ζήτημα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στο Κατάρ.

Από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βόστρων Σάββας ενώ την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποτελούσαν ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, και ο πατριαρχικός έξαρχος στην Αθήνα Αρχιμανδρίτης Δαμιανός. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Μετά τις συζητήσεις, που διεξήχθησαν σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, οι εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων επιβεβαίωσαν, ότι κάθε Εκκλησία σέβεται τα όρια της δικαιοδοσίας της άλλης και συμφώνησαν να μεταφέρουν συγκεκριμένες προτάσεις προς τις Ιερές Συνόδους των Εκκλησιών τους, οι οποίες υπηρετούν τον κοινό στόχο της ενότητας της Ορθοδοξίας. Καταλήγοντας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήρε το διαμεσολαβητικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευχαρίστησε για τη συμφωνία και για το εποικοδομητικό κλίμα, στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες.»

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη, ειρηνική επίσκεψη του νέου Πατριάρχου Αντιοχείας Ιωάννου στο Φανάρι, συζητήθηκε, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν και «τό, ως μή ωφελεν, ανακύψαν ζήτημα μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας καί Ιεροσολύμων ἕνεκα τῆς ὑπό του τελευταίου χειροτονίας Αρχιεπισκόπου αὐτοῦ εν Κατάρ, διά τό ὁποίον ζήτημα καί ἐζητήθη η διαμεσολάβησις του Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου…».

1

Στην εορτή των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου (11 Ιουνίου), παρέστη και ο Υφυπουργός Κώστας Τσιάρας, με τον οποίο ο Πατριάρχης είχε συνεργασία «ἐπί θεμάτων ςκκλησιαστικου ἐνδιαφέροντος», σύμφωνα με το σχετικό δελτίου τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι συζητήθηκε το θέμα της δικαιοδοσίας του Κατάρ και ο διαμεσολαβητικός ρόλος του Φαναρίου.