Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
30 °c
Athens
27 ° Thu
26 ° Fri
27 ° Sat
28 ° Sun

Ο Δεκαπενταύγουστος στις εκκλησίες της Σμύρνης (ΦΩΤΟ)

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ 

ΣχετικάΆρθρα

Η Ορθόδοξη Κοινότητα της  γιόρτασε με ιδιαίτερη κατάνυξη τη μεγάλη ημέρα της Χριστιανοσύνης, την , στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κιρκιντζέ (Σιρίντζε) της Εφέσου.

Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώς Παπούλια, του δημάρχου του Σελτζούκ (Εφέσου) dr Dahi Zeynel Bakici, του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σελτζούκ Koray Yolcu και πιστών της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας μας, η αρτοκλασία και η ευλόγηση των κολλύβων και των θερινών φρούτων (σταφυλιών, ροδάκινων, σύκων κτλ.), κατά το τοπικό έθιμο, στην αυλή του ναού στον Κιρκιντζέ, και τραπέζι στους πιστούς που παρακολούθησαν την τελετή.

Η γραμματέας της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συνδέσμου Σμύρνης Αθηνά Σαμόγλου δήλωσε στο Δίκτυο Μικρασιάτης περήφανη και συγκινημένη για τις λατρευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στα ιερά προσκυνήματα της Σμύρνης.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κιρκιντζέ

«Όλα εδώ στην Ορθόδοξη Κοινότητά μας στη Σμύρνη, που αγκαλιάζει και όλους του ορθόδοξους χριστιανούς από άλλες χώρες, πάνε από το καλό στο καλύτερο, χάρις στις προσπάθειες του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πανοσολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Κύριλλου. Μέσα από τις λειτουργίες, τις εκδηλώσεις, τις εκθέσεις και τις επαφές με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς δημιουργείται μια ειρηνική συνύπαρξη που όσο περνάει ο καιρός μάς δένει περισσότερο» τόνισε η Αθηνά Σαμόγλου.

Το Αγίασμα της Παναγίας Γαλατούσας

Την Παρασκευή το απόγευμα οι πιστοί της Σμύρνης παρακολούθησαν τον Εσπερινό στο Αγίασμα της Παναγίας Γαλατούσας (Γαλακτοτροφούσας). Πρόκειται για ένα από τα πολλά τούνελ που υπάρχουν στο όρος Πάγος, στο οποίο βρέθηκε εντοιχισμένο το αποτύπωμα ενός εικονοστασίου. Ο χώρος είναι πλημμυρισμένος μέχρι το γόνατο με νερά, και κάθε χρόνο της Παναγίας πραγματοποιείται Εσπερινός και αγιασμός προς τιμή της Παναγίας Γαλατούσας.