Μνημόσυνο μακαριστού π. Γαβριήλ Τσάφου από τον Βρυούλων Παντελεήμονα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης και χαρμολύπης τελέστηκε το βράδυ 7 προς 8 Νοεμβρίου 2018 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ανδρέου, οδού Λευκωσίας 40, πλ. Αμερικής, Ιερά Αγρυπνία για την σύναξη των Αγίων Αρχαγγέλων και το τρίμηνο μνημόσυνο του μακαριστού π. Γαβριήλ Τσάφου, που επί πενήντα σχεδόν χρόνια διακόνησε και ήταν εφημέριος στον Προσκυνηματικό ναό του Αγ. Ανδρέου (τόπος μαρτυρίου Αγίας Φιλοθέης 16ου αι.).

Στην Ακολουθία συμμετείχαν πάρα πολλοί ιερείς, πνευματικά τέκνα του μακαριστού π. Γαβριήλ, οι μοναχές του Ι. Ησυχαστηρίου Παναγία των Βρυούλων, της οποίας υπήρξε ο εμπνευστής και κτήτορας καθώς και πλήθη πιστών.
Την αγρυπνία και το μνημόσυνο ελάμπρυνε, μετά από ευλογία και άδεια του Αρχ/που Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερωνύμου, με την σεμνή του παρουσία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων.

Με μεγάλη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το πρόσωπο του μακαριστού γέροντος και αναφέρθηκε στο πολυσχιδές επί πεντηκονταετία έργο του καθώς και στην βαθειά και ένθερμη προς τον Θεό πίστη του, την ζέουσα προς την εκκλησία αγάπη του, το υψηλό και ακμαίο ιεραποστολικό φρόνημά του. Τον χαρακτήρισε «πράο και μαχητικό συνάμα, επιεική αλλά και αυστηρό, άνθρωπο της προσευχής. Άνθρωπο που κατά κοινή ομολογία ήταν απλός, καταδεκτικός, προσηνής, μακράν διαβολών και κατακρίσεων. Δίκαιος, αντικειμενικός και αμερόληπτος. Διεφύλαξε την παρακαταθήκη της πίστεως και την δωρεά που έλαβε καθόσον εβίωσε τον αρραβώνα του πνεύματος αλλά και του μοναχικού και αγγελικού σχήματος. Διά τούτο σήμερον προγεύεται της ουρανίου δόξης».

Στην συνέχεια απευθυνόμενος με μεγάλη συγκίνηση στον εκλιπόντα τόνισε πως μετά την εκλογή του σε Μητροπολίτη Βρυούλων το πρώτο που άκουσε για τα Βουρλά ήταν το όνομά του π. Γαβριήλ, που ως γνωστόν καταγόταν από τα Βουρλά της Μ. Ασίας αφού οι γονείς του ήρθαν προσφυγάκια από εκεί το 1922. Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε πως πληροφορήθηκε αμέσως για την ίδρυση του γυναικείου Ι. Ησυχαστηρίου Παναγίας της Βουρλιώτισσας που ο μακαριστός ίδρυσε πριν από 22 χρόνια. Και το πρώτο που φρόντισε να κάνει είναι να έρθει να τον γνωρίσει από κοντά, στο Μετόχι του Ησυχαστηρίου στο Μήλεσι Ωρωπού όπου εγκαταβίωνε τον τελευταίο καιρό, και θυμάται την ζεστασιά και την συγκίνηση με την οποία ο π. Γαβριήλ τον έσφιξε στην αγκαλιά του.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος είπε το εξής συγκλονιστικό απευθυνόμενος πάντα στον μακαριστό γέροντα Γαβριήλ:
«Γέροντα με ρωτούν πόσους χριστιανούς έχουν τα Βουρλά; Λίγους έτσι; Και τους απαντώ: Τι λίγους, πολλές χιλιάδες της θριαμβεύουσας εκκλησίας του ουρανού στην οποία ανήκεις και εσύ γέροντα Γαβριήλ. Ποιμνιόν μου είσαι και εσύ, ιερέας της επαρχίας μου είσαι και εσύ.Έδωσα και εγώ μια υπόσχεση. Πριν φύγω και εγώ από την ζωή αυτή, να αφήσω ένα καντήλι αναμμένο στην πατρίδα σου, τα αγαπημένα μας Βουρλά. Προσεύχομαι, κάνε και εσύ την δική σου δέηση στην Παναγία, να κάνω το ετήσιο μνημόσυνό σου στα Βουρλά. Θέλω να κάνουμε μαζί την Θεία Λειτουργία εσύ στον ουρανό και εγώ εδώ με τα αγαπημένα σου παιδιά… εμείς εδώ στην στρατευομένη εκκλησία και εσύ στην θριαμβεύουσα όπου προσεύχεσαι για μας. Αιωνία σου η μνήμη.»tilegrafima.gr