Λαμπρός εορτασμός στα Μύρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Loading...


Ρεπορτάζ και φωτογραφίες του Άρη Βικέτου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λαμπρύνει με την παρουσία του στα Μύρα της αρχαίας Λυκίας τον φετινό εορτασμό του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των θαλασσινών μας, αλλά και ανά τον κόσμο λαοφιλή και τιμωμένου Αγίου.

Σήμερα το πρωί, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προηξείχε της Θείας Λειτουργίας στην υψίστης αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής σημασίας εκκλησία του Αγίου. Η εκκλησία είναι βασιλική μετά τρούλου, της Μέσης Βυζαντινής περιόδου, και κτίστηκε το 520 μ.Χ. πάνω στα ερείπια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος Μύρων, τον 4ο αιώνα μ.Χ. Θεωρείται από τους ειδικούς το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Ανατολίας.

Tην πρωίαν της Παρασκευής, 6ης Δεκεμβρίου, επί τη μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, η Α.Θ.Π, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προέστη Πατριαρχικής και πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εν τη εν Μύροις Βασιλική του Αγίου.

Συνελειτούργησαν μετ΄ Αυτού ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο Πανιερ. Επίσκοπος πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος, οι Σεβ. Μητροπολίται Πισιδίας κ. Σωτήριος, Μύρων. κ. Χρυσόστομος, Σασίμων κ. Γεννάδιος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και ο Θεοφιλ. Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Εντιμ. κ. Θεόδωρος Τσακίρης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εν Σμύρνη μετά της συζύγου αυτού, ο Εξοχ. κ. Φώτιος Ξύδας, Πρέσβυς (ε.τ.), πλήθος προσκυνητών εξ Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και Ορθόδοξοι μόνιμοι κάτοικοι των Μύρων, της Ατταλείας και της Αλάγιας. Επίσης προσήλθε και ο Εξοχ. κ. Ertuğrul Günay, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. 

Ο Παναγιώτατος εις το κήρυγμά Του ανεφέρθη εις το επί τριάκοντα έτη πραγματοποιούμενον προσκύνημα, αρξάμενον επί του μακαριστού Μητροπολίτου Μύρων και είτα Γέροντος Εφέσου κυρού Χρυσοστόμου και συνεχιζόμενον υπό του νυν Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου. Ετόνισε την σημασίαν και τον ρόλον του Αγίου Νικολάου εις την Παράδοσιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως Αγίου της καταλλαγής, της πραότητος και της φιλανθρωπίας.

Τέλος, ο Παναγιώτατος ηυχήθη όπως συνεχισθή απροσκόπτως το ιερόν τούτο προσκύνημα και ηυχαρίστησε θερμώς τον Μητροπολίτην Μύρων και τους συνεργάτας αυτού διά την αρίστην οργάνωσιν της εφετεινής επετείου, την Εταιρείαν φίλων του Αγίου Νικολάου, τον Εξοχ. κ. πρώην Υπουργόν, τους ευλαβείς προσκυνητάς, και πάντας τους συμβαλόντας εις την πραγματοποίησιν του προσκυνήματος τούτου.

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης παρεκάθησεν εις γεύμα εν Μύροις παρατεθέν υπό του Ποιμενάρχου της Επαρχίας εις άπαντας τους προσκυνητάς. Κατ΄ αυτό έλαβε τον λόγον ο Πανιερ. Επίσκοπος πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος, ο οποίος εν συγκινήσει ανεφέρθη εις την συμβολήν του Αγίου Νικολάου εις την Ορθόδοξον πνευματικότητα, ως και εις προσωπικάς και βιωματικάς του εμπειρίας ως μαθητού εις την κατά Χάλκην ιεράν Θεολογικήν Σχολήν και ηυχαρίστησε τον Πανάγαθον Θεόν, τον κατηξιώσαντα αυτόν να έλθη ως προσκυνητής εις τον τάφον του Αγίου της αγάπης και της ελεημοσύνης. Μετά το γεύμα, η Α.Θ.Παναγιότης, συνοδευομένη υπό του οικείου Ποιμενάρχου, επεσκέφθη τον Εξοχ. κ. Ertuğrul Günay εν τη οικία αυτού εν Μύροις και ακολούθως επραγματοποίησεν εθιμοτυπικήν επίσκεψιν εις τον Δήμαρχον Μύρων (Demre) Εντιμ. κ. Süleyman Topçu.

Το εσπέρας ο Μητροπολίτης Μύρων παρέθεσεν εις το ξενοδοχείον Kilikya Palace αποχαιρετιστήριον επίσημον δείπνον εις τον Παναγιώτατον και την συνοδείαν Αυτού και εις άπαντας τους προσκυνητάς, καθ΄ ο ωμίλησαν ο ίδιος και ο Παναγιώτατος, εκφράσας εξ ονόματος όλων ευχαριστίας και συγχαρητήρια εις τον οικείον Ποιμενάρχην και ευχηθείς εις όλους καλήν επάνοδον εις τα ίδια.

alt
alt
alt

Ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος σε σύντομη ομιλία του επεσήμανε ότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει καταξιωθεί και διεθνώς αναγνωρίζεται ως «ο Πατριάρχης της αγάπης και της αυτοθυσίας!». Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «ο παππούς της Ορθοδοξίας» γιορτάζει μαζί με πλήθος κόσμου «τον μεγάλο παππού» της Εκκλησίας και «μαζί Του και εμείς γιορτάζουμε τον μεγάλο παππού των Ελλήνων, τον μεγάλο παππού της Ορθοδοξίας, τον μεγάλο παππού των ναυτικών, τον μεγάλο παππού όλων μας». Το πρωί της Πέμπτης, μνήμη του Αγίου Σάββα, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Αλυπίου, στην άλλοτε ελληνική γειτονιά της Αττάλειας.

alt
 

Ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος ανέφερε ότι «διά των θεοπειθών ευχών του Πατριάρχου ο αριθμός των εκκλησιαζομένων πιστών (σ.σ: κυρίως Ορθόδοξων ρωσόφωνων), ακόμη και στις καθημερινές ιερές ακολουθίες, αυξάνεται. Ο κ. Σωτήριος επαίνεσε το έργο του εφημερίου, π. Μιχαήλ Anishchenko, τον οποίο στην συνέχεια ο Πατριάρχης χειροθέτησε σε αρχιμανδρίτη.
Εξάλλου, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Εσπερινό στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αλάγια και χειροθέτησε εις Μέγαν Σύγκελλον της Αγίας του ΧΜΕ τον αρχιμανδρίτη, Αμβρόσιον Χοροζίδην.Ετικέτες