Ξεκίνησε η ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Ζάγκρεμπ (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ

Του Γιώργου Θεοχάρη

Ο έφθασε σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2016, στο , πρωτεύουσα της , πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη για να τιμήσει τους Ορθοδόξους Μάρτυρες των ναζιστών Ουστάσι, που βρήκαν τον θάνατο στο φοβερό στρατόπεδο του Γιασένοβατς.

Στον διάδρομο του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, οι Πανιερώτατοι Επίσκοποι Μπάτσκας κ. Ειρηναίος και Σλαβονίας κ. Ιωάννης, και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ κυρία Ελένη Γεροκωστοπούλου.

Τον Πατριάρχη συνόδευαν στην Κροατία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ανδρέας και ο κ. Πέτρος Σοφιανόπουλος.
Στην σάλα VIP του Αεροδρομίου Ζάγκρεμπ ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μίλησε σύντομα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, εκφράζοντας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του για την τιμή να βρίσκεται στο κανονικό έδαφος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας:

«Ευχαριστώ θερμώς την Αυτού Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο, για την πρόσκλησή του να επισκεφθώ την Μητρόπολη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κροατία», είπε ο Πατριάρχης, και υπενθύμισε ότι πριν από μερικούς μήνες ήταν μαζί με τον Πατριάρχη Σερβίας στο νησί της Κρήτης για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

« Η άφιξή μου στην Κροατία εκπληρώνει μία επιθυμία μου να τιμήσουμε τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο της κάθε χώρας και του κάθε έθνους καθορίζεται από τους προγόνους του και ιδιαίτερα από εκείνους που έχουν υποστεί το μαρτύριο για χάρη της πατρίδας τους. Η Αγία Γραφή μας διδάσκει “χαίρειν μετά χαιρόντων καί κλαίειν μετά κλαιόντων”. Μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών υπάρχει εγγύτητα και στη χαρά και στη λύπη. Ερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη στην Κροατία, μεταφέρουμε αδελφικούς χαιρετισμούς και την ευλογία σε όλους τους Ορθόδοξους πιστούς», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο, τον Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο και την Πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την τελετή υποδοχής.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε και τους πολυάριθμους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις επιμελείς πληροφορίες.
«Ο Θεός να ευλογεί αυτή τη γη της Κροατίας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου αυτή έχει τη δικής της εκκλησιαστική δικαιοδοσία», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

0909patr (1).jpg
0909patr (2).jpg
0909patr (3).jpg
0909patr (4).jpg