Κρήτη: Συνοδική Θεία Λειτουργία (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Κυριακή, 12 Μαΐου 2019, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου , τελέσθηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία, εξ αφορμής της 53ης Επετείου της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης καθώς και του 1ου εορτασμού της Επανακομιδής από τη Βενετία στην Ιερών Λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Κοσμά του Ερημίτου και Ομολογητού, του αρχαιότερου μαρτυρούμενου Ασκητή της Μεγαλονήσου Κρήτης.

Οπως αναφέρει αναφέρει ανακοίνωση της : «Το απόγευμα του Σαββάτου, 11ης Μαΐου, προηγήθηκε η επίσημη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου και ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος μίλησε επίκαιρα, συμπροσευχομένων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος χειροθέτησε τον Εντιμολ. κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, Πρωτοψάλτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού σε Άρχοντα Μαΐστορα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Στη Συνοδική Θεία Λειτουργία της Κυριακής, έλαβαν μέρος όλοι οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης, εκτός από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, οι οποίοι, ως μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την τρέχουσα περίοδο, απουσίαζαν στην Κωνσταντινούπολη για τα Συνοδικά τους καθήκοντα.

Εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, στη Συνοδική Θεία Λειτουργία, εκφώνησε ομιλία ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Κοσμά τον Ερημίτη και Ομολογητή και τον Άγιο Απόστολο Τίτο, Πάτρωνα της Εκκλησίας Κρήτης και τη σπουδαιότητα του κοινού αυτού εορτασμού των δύο Αγίων, για την Εκκλησία της Κρήτης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγ. Αποστόλου Τίτου, καθώς και των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Κοσμά του Ερημίτου και Ομολογητού (κάθοδος διά της 25ης Αυγούστου – δέησις εις την Πλατ. 18 Άγγλων – άνοδος διά της 25ης Αυγούστου).

Τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, μετά τη Θεία Λειτουργία, η λάρνακα των Ιερών Λειψάνων του αρχαιοτέρου ασκητού της Κρήτης, μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουδουμά, της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, όπου και θα παραμείνει μόνιμα.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες υπήρξε πάνδημη η συμμετοχή του Κρητικού Λαού, από ολόκληρη τη Μεγαλόνησο, με ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι οποίοι συνέτρεξαν για να προσκυνήσουν τους δύο μεγάλους Αγίους της Κρήτης. Η επέτειος της Επανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου θα τιμάται κάθε χρόνο, σύμφωνα με ομόφωνη Συνοδική Απόφαση, την 3η Κυριακή του μηνός Μαΐου. Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει προς τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές, τους Φορείς, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και προς όλους τους ανθρώπους της Μεγαλονήσου, θερμές ευχαριστίες για την ποικίλη συμβολή και την ουσιαστική συμμετοχή τους στο εορταστικό αυτό διήμερο και εύχεται πλούσια προς όλους την πρεσβεία του Αγίου Αποστόλου Τίτου και του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου».tilegrafima.gr