Κατέρρευσε η προβοκάτσια εμπλοκής του Οικ. Πατριαρχείου με το πραξικόπημα στην Τουρκία

Loading...


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕ Ο  

Ο Αμερικανός συνταξιούχος διπλωμάτης Άρθουρ Χιουζ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Υεμένη, διαψεύδει με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο την τουρκική ερντογανική εφημερίδα Aksam, η οποία δημοσίευσε θεωρία συνωμοσίας που ενέπλεκε το , τη CIA και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το αποτυχημένο της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλέστηκε ως «πηγή» της για αυτές τις απαράδεκτες συνωμοσιολογίες δηλώσεις του Άρθουρ Χιουζ.

Συγκεκριμένα, η Aksam επικαλέστηκε «σοκαριστικές δηλώσεις» από τον πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Υεμένη, Άρθουρ Χιουζ, σύμφωνα με τις οποίες «ο Γκιουλέν ήθελε να κάνει το πραξικόπημα με τη στήριξη της CIA και του «ελληνικού» Πατριαρχείου».

Την επιστολή του Άρθουρ Χιουζ προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ανάρτησε στο Twitter ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος.

Στην επιστολή προς τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο Αμερικανός διπλωμάτης εξηγεί ότι στις 16 Αυγούστου, 2016, ένας οργανισμός γνωστός ως Oriental Review, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ένα άρθρο που αφορούσε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και το απέδιδε σε εκείνον. Στη συνέχεια ο Χιουζ πληροφορήθηκε ότι το άρθρο αναπαράχθηκε και σε άλλα δημοσιεύματα.

«Μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν έγραψα αυτό το άρθρο, στην Oriental Review ή αλλού, ούτε έχω καμία γνώση των όσων αναφέρονται σε αυτό», δηλώνει κατηγορηματικά ο Χιουζ και αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον Άντρεϊ Φόμιν, ιδρυτή εκδότη του Oriental Review, ο οποίος παραδέχθηκε με email ότι δεν επιβεβαίωσε ως όφειλε εάν είχε όντως στείλει ο Χιουζ το άρθρο, «εκφράζοντας τη λύπη του» και στη συνέχεια το αφαίρεσε από την ιστοσελίδα.

Ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Χιουζ στον Φόμιν για διάψευση, το Oriental Review δεν προέβη ποτέ σε τέτοια.

Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης δεν κρύβει την ανησυχία του για την κατασκευή αυτού του άρθρου και την ψευδή απόδοσή του στο πρόσωπό του, «ένα ερώτημα που με απασχολεί πολύ», όπως αναφέρει, αφήνοντας υπόνοιες ότι μπορεί να πρόκειται περί προβοκάτσιας.