Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κωνσταντινούπολη

Loading...


Οικουμενικό Πατριαρχείο: Πλούσιοι ήταν οι εορτασμοί της μνήμης των Αγίων ενδόξων ισαποστόλων μεγάλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σε αυτές έλαβε μέρος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Τέρενς Κουίκ.

 

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό: «Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, επί τη ι. μνήμη των Αγίων ενδόξων ισαποστόλων μεγάλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, εχοροστάτησε:

α) εν τω πανηγυρίσαντι ομωνύμω Ι. Ναώ της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου κατά τον Εσπερινόν της εορτής, το Σάββατον, 20ην Μαΐου, καθ᾿ ον τον θείον λόγον εκήρυξεν ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Αμβρόσιος. Εκκλησιάσθησαν οι παρεπιδημούντες εν τη Πόλει Εξοχ. κ. Τέρενς Κουΐκ, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, και κ. Κυριακός Λουκάκης, Πρέσβυς εν Αγκύρα, και πιστοί εκ της Πόλεως. Ωμίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Αρχιερατικώς Προιστάμενος της Κοινότητος Σταυροδρομίου, και ο Παναγιώτατος, διερμηνεύσας τω Εξοχ. κ. Λουκάκη τα αισθήματα τιμής και ευχαριστίας της Ομογενείας επί τη λήξει της θητείας αυτού εν Τουρκία.

β) Εν τω φερωνύμω Ι. Ναώ της Κοινότητος Υψωμαθείων, κατά την Θείαν Λειτουργίαν, την Κυριακήν του Τυφλού, 21ην Μαίου, καθ᾿ ην εκήρυξε τον θείον λόγον ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, ο Εξοχ. κ. Γεώργιος Βασιλειάδης, Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδος, μετά της συζύγου αυτού Ευγεν. κ. Παναγιώτας, και πλείστοι πιστοί εντεύθεν.

Κατά την επακολουθήσασαν δεξίωσιν ωμίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, και ο Πατριάρχης, ευλογήσας τους εορτάζοντας πιστούς.

Διαβάστε εδώ:  Οικουμενικό Πατριαρχείο: Τρίτη Παγκρήτια Ιερατική Σύναξη στην ΟΑΚ (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της ιδίας, ο Παναγιώτατος επεσκέφθη κατ᾿οίκον τον εορτάσαντα τα ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Νικαίας κ. Κωνσταντίνον και ηυχήθη αδελφικώς αυτώ τα εικότα.

* * *

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, επιστρέψας εξ Ίμβρου το εσπέρας της Παρασκευής, την επομένην, Σάββατον, 20ην Μαΐου, ηγήθη εις Kemer Country μεταπασχαλίου εκδρομής των εν τη Πόλει Ιμβρίων συμπατριωτών Του, συναναστραφείς μετ᾿ αυτών και ευλογήσας την υπ᾿ Αυτού παρατεθείσαν τράπεζαν.

* * *

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, εξεπροσωπήθη:

– Υπό του Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, Αρχειοφύλακος των Πατριαρχείων, κατά την διοργανωθείσαν υπό της εν τη Πόλει Βουλγαρικής Κοινότητος δεξίωσιν, επί τη εορτή του αλφαβήτου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, την Κυριακήν, 21ην Μαΐου».