Η Θρονική γιορτή στο Φανάρι

Loading...


Ο καρδινάλιος Kurt Koch, πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών, ηγείται επίσημης αντιπροσωπείας του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στη , επί τη μνήμη του ιδρυτή της .

Τονίζεται ότι έχει καθιερωθεί μετά την άρση των αναθεμάτων πριν από πενήντα και πλέον έτη να ανταλλάσσονται επισκέψεις εκατέρωθεν Ανατολής και Δύσης, αλλά και ιδιαίτερα κατά τις Θρονικές εορτές Κωνσταντινουπόλεως και Ρώμης.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2015, είχε οριστεί η τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του , παρουσία τόσο της ενδημούσης Ιεραρχίας, όσο και από τις εκκλησιαστικές Επαρχίες του Θρόνου στο εξωτερικό.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού είχε προγραμματιστεί ο Πατριάρχης να χειροθετήσει στο Οφίκιο του Αρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον τοποτηρητή της Πρωτοψαλτίας κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου το πρωί, και πάλι στον Πατριαρχικό Ναό, θα τελεσθεί Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος είναι εκ των νεώτερων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, λόγιος και γνωστός στην Ομογένεια της Αμερικής από τη συμμετοχή του προ έτους σχεδόν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης. Επίσης, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα».

Διαβάστε εδώ:  Το Οικ.Πατριαρχείο εόρτασε τα Εισόδια της Θεοτόκου (ΦΩΤΟ)

Για τη Θρονική Γιορτή διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου δεξίωση στο Πατριαρχείο στην οποία προσήλθε η Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, την Τρίτη, 29 του μηνός, έγιναν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του κ. Νικολάου Μαγγίνα, η οποία είναι αφιερωμένη στην 25ετή Πατριαρχία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το κείμενο της «Διδασκαλίας των Αποστόλων», το οποίο γράφτηκε γύρω στο 200 μ.Χ., η τοπική Εκκλησία του Βυζαντίου ιδρύθηκε από τον Αγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Μαθητή του Χριστού, ο οποίος διακόνησε εκεί από το 38 μέχρι το 54 μ.Χ., ενώ τον διαδέχθηκε ο Απόστολος Στάχυς από το έτος 54 μέχρι το 68, κατόπιν ο Ονήσιμος από το 69 μέχρι το 89, και έπεται η συνέχεια ανά τους αιώνες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, κι έτσι φθάνουμε στον σημερινό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ο 270ος διάδοχος του Απ. Ανδρέα, δηλαδή πριν 270 Πατριάρχες στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης ήταν ο Απ. Ανδρέας.