Η συγκίνηση του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Loading...


Συγκινημένος ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελετής ενθρόνισής του, που έγινε το Σάββατο, ο , ενώ δεν ήταν και λίγες οι στιγμές που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Στην ομιλία του νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τόνισε μεταξύ άλλων : «Πόθος μου είναι να βρίσκομαι σε εν Χριστω αγαπητική κοινωνία με όλους σας. Δεν ανήκω στον ευατό μου αλλά στον Χριστό και στο ποίμνιό μου. Είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας ότι είμαι και ότι έχω».

«Άξιος! Άξιος» βροντοφώναξαν κλήρος και λαός μετά την ολοκλήρωση της ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου που έγινε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στον περικαλλή Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ. Για το λόγο αυτό πολλοί Ιεράρχες κατέφτασαν στην Αυστραλία τις τελευταίες ημέρες και παρέστησαν στην τελετή της ενθρόνισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίαςς εκτός Σίδνεϊ (είναι η έδρα της Αρχιεπισκοπής) θα είναι στη Μελβούρνη τον Αύγουστο και ή γίνονται προετοιμασίες για να είναι λαμπρή η υποδοχή του.

Όπως είπε στην Επιβατήριο προσφώνησή του ο το Σάββατο, από τη στιγμή της εκλογής του νιώθει ότι τον διαπερνά η αγάπη του Θεού και τον συγκλονίζει η ευθύνη που επωμίζεται ενώ τον διακατέχει η έγνοια για το πώς θα μπορέσει να φανεί αντάξιος αυτής της Θείας ευεργεσίας.

«Πρωταρχική επιθυμία και συνάμα παράκλησή μου προς όλους σας είναι να αγιάσουμε την Αυστραλιανή γη με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Δεν ανήκω στον εαυτό μου αλλά στον Χριστό και στο ποίμνιό μου. Είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας ό,τι είμαι και ό,τι έχω», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συνέχισε με βουρκωμένα μάτια: «Από εσάς περιμένω να καταθέσετε στην τράπεζα της ευλογημένης συνεργασίας μας τη δική σας αγάπη, να έρθετε κοντά μου για να μοιραστούμε τη δωρεά της θείας φιλανθρωπίας και να σμιλεύσουμε την εν εκκλησία ενότητα για τη δόξα του Χριστού και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Γιατί εσείς αποτελείτε από εδώ και πέρα το περίγραμμα της ζωής μου, εσείς είστε οι αδελφοί μου και η χαρά μου. Εσείς είστε τα φτερά μου που θα με βοηθούν να πετώ ψηλά. Θέλω να σας αγκαλιάσω όλους όχι εξουσιαστικά, αλλά με αγάπη πατρική και καρδιακή. Δεν πρέπει να χάνουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Οι νέοι αποτελούν προτεραιότητα για τη νέα Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Δεν είναι απλώς το μέλλον αλλά και το παρόν της Εκκλησίας μας», κατέληξε με εμφανότατη συγκίνηση ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

«Άξιος! Άξιος» βροντοφώναξαν κλήρος και λαός μετά την ολοκλήρωση της ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου που έγινε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στον περικαλλή Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ. Για το λόγο αυτό πολλοί Ιεράρχες κατέφτασαν στην Αυστραλία τις τελευταίες ημέρες και παρέστησαν στην τελετή της ενθρόνισης.
Μεταξύ των πολλών προσκεκλημένων ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης David Coleman που εκπροσώπησε τον Αυστραλό πρωθυπουργό Scott Morrison, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας Anthony Albanese, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας ΟυαλίαςGladys Berejiklian, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενς Κουίκ (εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση) η βουλευτής του Εργατικού κόμματος της Ν. Ν. Ουαλίας Σοφία Κότση που εκπροσώπησε την παράταξή της και άλλοι.

Μεταξύ των ιεραρχών ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι εκπρόσωποι της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Σεβ. Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ και Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η ενθρόνιση του έγινε παρουσία του υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, συνοδευόμενος από τον γενικό Πρόξενο Χρήστο Καρρά.

Στη δική του ομιλία στον Μητροπολιτικό Ναό, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων: «Εκοιμήθη ένας ποιητής Αρχιεπίσκοπος, ο Μακαριστός Στυλιανός, που με είχε τιμήσει με τη προσωπική του φιλία, και σήμερα τον διαδέχεται ένας φιλόσοφος Αρχιεπίσκοπος από την Κρήτη, φίλος από τα παλιά, που τον διακρίνει ο ρεαλισμός και ο δυναμισμός. Μία εξαιρετική επιλογή που αξίζει για τον θαυμάσιο ελληνισμό της Αυστραλίας.

»Μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις ολόθερμες ευχές για επιτυχία του έργου του νέου Αρχιεπισκόπου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη στιγμή της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού της Αυστραλίας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε οτιδήποτε της ζητηθεί, θα συμπαρασταθεί στο έργο Σας».

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος καλωσόρισε όλους όσους παρέστησαν με εγκάρδια λόγια και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην ενθρόνισή του, ενώ τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσωπεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος.
Παρευρέθηκαν επίσης δεκάδες Αρχιερείς αλλά και απλοί κληρικοί από όλη την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, καθώς και οι Μοναστικές Αδελφότητες και πλήθος λαού από όλα τα διαμερίσματα της πέμπτης ηπείρου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Κρητικός Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος εξελέγη παμψηφεί, το απόγευμα της Πέμπτης (09/5) νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.
Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, κατείχε μέχρι πρότινος τα καθήκοντα του βοηθού Επισκόπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και βρισκόταν στην Εσθονία, οργανώνοντας την Τοπική Εκκλησία.tilegrafima.gr