Η οικολογία στο επίκεντρο της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

Loading...


Του Νικολάου Μαγγίνα
Θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος συζήτησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Έλληνα Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου ο οποίος επισκέφθηκε την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, το απόγευμα το Φανάρι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθεί τα προβλήματα που προκύπτουν στο οικολογικό σύστημα από την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων από τον σύγχρονο άνθρωπο ενώ αγωνίζεται με μελέτες συνέδρια και οικολογικά συμπόσια να καταδείξει το πρόβλημα που υπάρχει και συνεχώς διογκώνεται και να αφυπνίσει τους ισχυρούς της γης ώστε να κινηθούν προς την σοβαρή και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος εξήρε τις προσπάθειες και τα διαβήματα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας για τη διάσωση του οικοσυστήματος ενώ τόνισε πως οι συντονισμένες αυτές ενέργειες που φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Πατριάρχου Βαρθολομαίου κατάφεραν να διαδραματίσουν ένα σπουδαίο ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε πως στις μέρες μας κρίνεται αναγκαίο να αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο οι δυνατότητες της φύσης και οι πόροι που παρέχει για την παραγωγή της απαραίτητης για τον άνθρωπο ενέργειας η οποία συνηθίζεται να παράγεται από μέσα που αποβαίνουν εις βάρος τελικά του ίδιου του περιβάλλοντος. Ανέφερε ότι έχει αρχίσει πλέον να γίνεται συνείδηση στον κόσμο η παράμετρος αυτή και κατέδειξε χαρακτηριστικά περιπτώσεις και μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο όπου προωθείται η βιολογική καλλιέργεια όπως συμβαίνει με την Ι.Μονή Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής Χανίων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το νέο Καθολικό της Μονής που ανεγέρθηκε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με τους κανόνες της βιοκλιματικής.

Τον Έλληνα Υφυπουργό συνόδευε η σύζυγός του Ελένη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης. Στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη παρέστησαν ο Αρχιμ. Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Χρυσαυγής. Προηγουμένως, τον Υφυπουργό υποδέχθηκαν στην είσοδο του Πατριαρχείου, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και ακολούθως μαζί με τη σύζυγό του προσκύνησαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.Ετικέτες