Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Πέραν (ΦΩΤΟ)

Loading...


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα

«Σε αυτήν την Πόλη των Πατέρων μας αξιούμεθα και εφέτος να γιορτάσουμε την εορτή του Αγίου Πνεύματος σε αυτόν τον καλλιμάρμαρο Ναό των Πατέρων μας τον οποίον όπως συνηθίζω να λέγω επύργωσε η ευσέβεια και η φιλογένεια των Πατέρων μας». Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Πέραν της Πόλης που αποτελεί κόσμημα και στολίδι στην καρδιά της ιστορικής μεγαλούπολης χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Πνεύματος. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στο λόγο του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, στο Άγιο Πνεύμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως » είναι Εκείνο το οποίο γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, το οποίο «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας», που φωτίζει, αγιάζει, εμψυχώνει, ενδυναμώνει την Εκκλησία και τους Χριστιανούς που ζουν μέσα στην Εκκλησία και αποτελούν το σώμα του Χριστού. Γιαυτό και οφείλουμε να επικαλούμεθα αυτήν την θεΐκήν Δύναμιν, το Άγιον Πνεύμα που είναι διάχυτο σε όλη την Οικουμένη και στα επουράνια και στα επίγεια και στα υφάλια και στα υποχθόνια. Είναι παντού, σε όλο το σύμπαν. Είναι ο Βασιλεύς του κόσμου. Είναι ο ουράνιος Βασιλεύς που δεσπόζει και κυριαρχεί στο σύμπαν. Και πρέπει να τον επικαλούμεθα και για την ενότητα των Εκκλησιών μας και για την προσωπική μας ζωή και οικοδομή εν Χριστώ, και για τη ζωή της Εκκλησίας και για τη ζωή της Ομογενείας μας εις ένα κεντρικό Ναό της οποίας ευρισκόμεθα σήμερα.»

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, οι Επίσκοποι Δορυλαίου Νίκανδρος και Σινώπης Αθηναγόρας, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βίκτωρ Μαλιγκούδης, Άρχοντες του Θρόνου και πολυπληθείς προσκυνητές από την Πόλη και την Ελλάδα οι οποίοι έσπευσαν να προσκυνήσουν και να εκκλησιασθούν στον μεγαλοπρεπή Ναό που δεσπόζει στην καρδιά της Πόλης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε πρώτος ο θαλερός και σθεναρός Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου ο οποίος καλωσόρισε, κατά την τάξη, τον Πατριάρχη με εγκαρδιότητα και με αισθήματα σεβασμού και αφοσιώσεως. Ακολούθησε η προσφώνηση από τον δραστήριο Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Γιώργο Παπαλιάρη ο οποίος εξέθεσε τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας που αφορούσαν στα αξιόλογα έργα που επιτέλεσε με ζήλο και διαφάνεια η Επιτροπή κατά τη διάρκεια της θητείας της. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο τέλος της δικής του ομιλίας συνεχάρη τόσο τον Επόπτη της Περιφερείας Σταυροδρομίου Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό όσο και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφοροεπιτροπής για την πνευματική και τη γενικότερη δραστηριότητα και κοινωνική προσφορά της Κοινότητας Σταυροδρομίου.

Στο τέλος ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού όπου χορευτικός όμιλος παρουσίασε καλλιτεχνικό πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

alt
alt
alt
alttilegrafima.gr