ΧΑΛΚΗ: Σε κλίμα πνευματικής συγκίνησης και θεολογικής συνάφειας πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 24 Μαΐου 2025, σπουδαία προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Πρίγκηπο, με τη συμμετοχή ορθοδόξων και ρωμαιοκαθολικών Ιεραρχών, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθους πιστών.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Την ιστορική Σχολή επισκέφθηκαν ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, συνοδευόμενος από τον Βοηθό του, Επίσκοπο Αρίστης κ. Μάξιμο, καθώς και ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Eisenstadt κ. Αιγίδιος, εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία, σε μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση διαλόγου. Την αποστολή πλαισίωσαν ακόμη ο Μητροπολίτης Μπουένος Άϊρες κ. Ιωσήφ με τους Βοηθούς Επισκόπους του, αλλά και προσκυνητές και Καθηγητές από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ανάμεσά τους απόφοιτοι και τελειόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.
Στο Καθολικό της Αγίας Τριάδος και στην ιστορική αυλή της Σχολής, τους υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός. Με θερμούς λόγους καλωσορίσματος, τόνισε τη βαθιά σημασία της Θεολογικής Σχολής ως φάρου της Ορθοδοξίας, εξηγώντας τη συμβολή της στους διαλόγους, την παιδεία, αλλά και τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία της, τις οποίες έχει αναδείξει σταθερά το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η αποστολή ξεναγήθηκε στους ιστορικούς χώρους της Σχολής, στις αίθουσες διδασκαλίας, στην κεντρική Βιβλιοθήκη με τα χιλιάδες θεολογικά και φιλοσοφικά τεκμήρια, στο Ναΰδριο της Αγίας Τριάδος και στους βοηθητικούς χώρους. Στο τέλος, παρέστησαν σε επίσημη τράπεζα που παρέθεσε η Αδελφότητα της Σχολής προς τιμήν τους, με πνευματικές ομιλίες και λόγους ενότητας.
Η παρουσία Καθολικού Επισκόπου στην καρδιά της Ορθοδοξίας, και μάλιστα στη Χάλκη, αποτελεί σημαντική ένδειξη ειρηνικού διαλόγου, σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της θεολογικής εκπαίδευσης. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο πνευματικής αντοχής και θεολογικής ακτινοβολίας, ακόμη και υπό τις προκλήσεις της παύσης λειτουργίας της από το 1971, κάτι που έχει τεθεί επανειλημμένως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ευχές για την ευόδωση του οράματος της επανέναρξης λειτουργίας της Σχολής, το οποίο παραμένει σταθερή επιδίωξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και αίτημα πολλών φορέων της Ομογένειας.
Η Χάλκη, περισσότερο από ποτέ, επανέρχεται ως σύμβολο διαλόγου, πίστης και παιδείας, επιβεβαιώνοντας ότι το Οικουμενικό Πνεύμα της Ορθοδοξίας εξακολουθεί να φωτίζει, να εμπνέει και να ενώνει.