Δεκαπε-νταύγουστος στο Νιχώρι του Βοσπόρου (φωτο)

Loading...


“Αλλην χάριν οι παρακλήσεις έχουνε στο πιστό Νιχώρι”

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η περίοδος του Δεκαπενταυγούστου στο Νιχώρι του Βοσπόρου εν πάση τη δόξη αυτής!
Στις 2 Αυγούστου η Παράκληση εψάλη στο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Φάτνης, μετά της ακολουθίας του Αγιασμού. Την ακολουθία τέλεσε ο εφημέριος της Κοινότητος Νεοχωρίου Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος και έψαλε ο Πρόεδρος των εν Αθήναις Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως Σταμάτης Κίσσας, βοηθούμενος από τον γιό του Ευάγγελο.
Εν συνεχεία οι Παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκου τελέσθηκαν στους δύο μεγάλους ναούς του Νεοχωρίου, στην Παναγία την Κουμαριώτισσα και στον Άγιο Νικόλαο. Και για να θυμηθούμε και τον Καβάφη, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα είχε πείρα των Παρακλήσεων στην Κουμαριώτισσα:

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσης
την εκκλησία να μπης μ’ εμέ, φανατικός συγχώρει
αν είμ’ εκεί. Άλλην, θαρρώ, χάριν οι παρακλήσεις
έχουνε στο πιστό Νιχώρι.

1Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο η πανηγυρική Θ. Λειτουργία τελέστηκε στον Ι. Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Περιφερείας Βοσπόρου, και συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Αγαθαγγέλου και του Πατριαρχικού Διακόνου Γρηγορίου.

Πολλοί οι Νιχωρίτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που επέστρεψαν και φέτος το καλοκαίρι στο Νιχώρι για να απολαύσουν – κυριολεκτικώς! – τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι Θεομητορικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 23 Αυγούστου στην Κουμαριώτισσα, επί τη Αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας θα προστή ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, ο οποίος την ημέρα εκείνη άγει και τα ονομαστήριά του επί τη μνήμη του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνου.

Το απόγευμα θα τελεσθεί ο Εσπερινός της Αποδόσεως και θα γίνει η λιτάνευσις της ιεράς εικόνος της Κοιμήσεως πέριξ του ναού.
Και του χρόνου, αγαπητοί Νιχωρίτες!

Η Κουμαριώτισσα να σκέπει όλους μας.

1
1
1