Στους καιρούς που ζούμε (κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά), θα ήταν παράδοξο να μην πληγεί η εύρυθμη λειτουργία και της Εκκλησίας της Κρήτης.
Οι έχοντες την εξουσία, θεωρούν αυτονόητο δικαίωμά τους, να επηρεάζουν όλες τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και στα εκκλησιαστικά(!!) παραβιάζοντας κανόνες και και νόμους 10ετών.
Η (ημι)αυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης λειτουργεί βάσει ειδικής Πράξης της Πολιτείας (Νόμος 4149/1961), που αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης και είναι η συνέχεια του πρώτου Καταστατικού Χάρτη του 1900, ο οποίος στηρίζεται στην Σύμβασης που υπεγράφη το 1900 μεταξύ Κρητικής Πολιτείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ακολουθεί η ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική νομοθεσία αναγνωρίζει και καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της, σε συνεργασία με τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δηλαδή η Εκκλησία της Κρήτης, από το 1961 ονομάζεται ημιαυτόνομη και τα πρακτικά των Συνόδων της στέλνονται για ενημέρωση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αυτό το καθεστώς, ήταν σεβαστό απ’ όλες τις πλευρές: Εκκλησία της Κρήτης, Οικουμενικού Πατριαρχείο, Πολιτεία. Όμως, πρόσφατα, με αφορμή την χηρεία της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου Μητροπολίτη, ξεκίνησε ένα “γαϊτανάκι” θρησκευτικού και πολιτικού παρασκηνίου με σκοπό να εκλεγεί ο “αρεστός” ή καλύτερα, να μην εκλεγεί κάποιος, που δεν είναι αρεστός. Και ο νοών νοήτω….

(Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος)
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, διαπιστώνοντας τις δυσκολίες της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου ανέβαλε την εκλογή για τον τρέχοντα μήνα Δεκέμβριο, αλλά, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η διαδικασία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με μία αιφνιδιαστική απόφαση, μετέθεσε τον 81 ετών Μητροπολίτη Λάμπης – Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίο, ως νέο Μητροπολίτη στα Μοσχονήσια της Τουρκίας!!!
Πρόκειται για μία πράξη χωρίς λογικό υπόβαθρο (ανήθικη κατά την άποψή μας, παρ’ όλο που έχει τυπικό χαρακτήρα) και ο μόνος σκοπό είναι να “χηρέψει” και δεύτερη θέση Μητροπολίτη στην Εκκλησία της Κρήτης, με αποτέλεσμα η εκλογή των δύο Μητροπολιτών στις χηρεύουσες Μητροπόλεις να γίνει με την συμμετοχή δύο εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριάρχη στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση φρόντισε να ψηφίσει Νόμο σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται το “μεταθετό”.
Δηλαδή ένας Μητροπολίτης που υπηρετεί σε μία Μητρόπολη της Κρήτης, απαγορεύεται να μετατεθεί σε άλλη. Έτσι, με τον Νόμο αυτό δεν θα εκλεγεί για την Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου (Χανιά) Μητροπολίτης που δεν είναι … αρεστός …
Μετά, τις παραπάνω (ανήθικες) “μεθοδεύσεις” με σημαντικότερη αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δρομολογήθηκαν οι επιθυμητές διαδικασίες και για την κυβέρνηση και για το Φανάρι, στην εκλογή του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Όσον αφορά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Λάμπης -Συβρίτου και Σφακίων, είναι μάλλον τυπική υπόθεση. Οι υποψήφιοι για την εκλογή στη θέση των δύο Μητροπολιτών, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, θα είναι από τον κατάλογο των προς Αρχιερατεία υποψηφίων, καθώς και οι Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είναι στο εξωτερικό.
Αυτά τα ανίερα “παιχνίδια” σε βάρος της Εκκλησίας της Κρήτης και από το Φανάρι και από την Πολιτεία, σίγουρα προκαλούν το λαϊκό αίσθημα και προβληματίζουν τους πιστούς. Αυτά μόνον στο Βυζάντιο γινόταν.
Για την αποφυγή οδυνηρών εντάσεων, που δεν θα οφελήσουν κανέναν, καλό θα είναι να βρεθεί άμεσα (μέσα από διάλογο) μία λύση αποδεκτή απ’ όλους, για να μην οδηγηθεί η Εκκλησία της Κρήτης σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Από: ekriti.gr





















