Τον Μητροπολίτη Μάξιμο εξήρε ο Δήμαρχος Σηλυβρίας από την Καβάλα

Loading...


Τη συμβολή του νέου μητροπολίτη Σηλύβριας, κ. Μάξιμου, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην προσπάθεια επανασύνδεσης των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης με τις πατρογονικές τους εστίες και την αύξηση των επισκεπτών από την Ελλάδα προς την ιστορική αυτή πόλη, αναγνώρισε ο δήμαρχος της Σηλύβριας, Οzcan Ιşiklar, κατά την επίσκεψή του στη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

Ο κ. Ιşiklar, που επισκέπτεται εθιμοτυπικά την Καβάλα, επικεφαλής αποστολής από τον δήμο Σηλύβριας, έγινε δεκτός στο δημαρχείο Καβάλας από τη δήμαρχο, μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητας. Ο Τούρκος δήμαρχος αναφέρθηκε στους μακραίωνους δεσμούς των Ελλήνων και των Τούρκων στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το μέλλον ανήκει στα παιδιά και τις επόμενες γενιές «και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε από έχθρες και αντιπαλότητες, ώστε μέσα σε κλίμα ειρήνης και ομόνοιας να δούμε τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν».

Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολίτες του γνωρίζουν τη σημασία που έχει ο Άγιος Νεκτάριος για τους Έλληνες Χριστιανούς, καθώς το σπίτι του βρίσκεται στη Σηλύβρια και ότι από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής θα γίνουν ακόμα περισσότερες προσπάθειες που θα κάνουν τους Έλληνες επισκέπτες να νιώθουν καλύτερα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής και προβολής των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανασκάπτονται στην περιοχή, σημειώνοντας ότι, όπου κι αν σκάψουν, βρίσκουν αρχαία που μαρτυρούν το μακραίωνο παρελθόν της περιοχής όταν ζούσαν αρμονικά Έλληνες και Τούρκοι μαζί.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Καβάλας καλωσόρισε θερμά τον κ. Ιşiklar και αναφέρθηκε στην πρώτη της επίσκεψη στη Σηλύβρια, όπου μέσα σε κλίμα συγκίνησης, θυμήθηκε ιστορίες της μητέρας της που καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Εξήρε το έργο και την προσπάθεια του Τούρκου δημάρχου να φέρει ξανά κοντά τους Έλληνες και τους Τούρκους, και τόνισε ότι είναι χρήσιμες οι ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα, γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα καλύτερης κατανόησης των δυο λαών, των αναγκών τους αλλά και της κοινής διαδρομής που έχουν μέσα στο διάβα της ιστορίας σε πάρα πολλές χρονικές περιόδους.

Η αποστολή του δήμου Σηλύβριας επισκέφθηκε το Δημοτικό Μουσείο Καπνού, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Άγγελο Τσατσούλη και ξεναγήθηκαν από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και αρχαιολόγο, Μιχάλη Λυχούνα, στην παλιά πόλη της Καβάλας πάνω στη χερσόνησο της Παναγίας, όπως επίσης στο Κάστρο και στο Μεσαιωνικό Υδραγωγείο (Καμάρες).Ετικέτες