Στα χνάρια των Χίων Οικουμενικών Πατριαρχών (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στη γνώριμη για εκείνον Καλλιμασιά, εκεί όπου το πλήθος των πιστών τον είχε υποδεχτεί 18χρόνια πριν, τότε που συνοδεύονταν από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο και τον νεαρό τότε ιερέα π. Γεώργιο Κωνσταντίνου, βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Το πλήθος του επεφύλαξε θερμή υποδοχή στην πλατεία του χωριού ραίνοντάς τον με ροδοπέταλα και προσφέροντάς του παγωμένη σουμάδα. Η προσφώνηση από τον Μητροπολίτη Μάρκο Με την αναφορά της ιδιαίτερης τιμής που αποδίδει η Καλλιμασιά στον Άγιο Αιμιλιανό Επίσκοπο Κυζίκου, ξεκίνησε την προσφώνηση προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Μάρκος ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Πρωτόμαρτυρος Ισιδώρου που λίγο πριν παραδώσει την ψυχή του στον Κύριο αγίασε με το πέρασμά του τους σχίνους.

«Είναι μέγα το γεγονός της σημερινής επισκέψεως, ιστορικόν εις την ροήν του παρελθόντος χρόνου, βαρυσήμαντον και καθοριστικόν εις την μελλοντικήν κατάθεσιν της ιστορίας μας, αναπτερωτικόν εις την επίτευξιν της ουρανοδρόμου στοχοθεσίας του λαού μας. Είναι γνωστόν ότι και η παλαιοτέρα επίσκεψίς Σας, Παναγιώτατε, ισχυροποίησε την πίστιν του χριστωνύμου ποιμνίου μας, εθέριεψε ελπίδας, υπέμνησε αξίας, αναζωπύρωσε μνήμας, εστερέωσε ιδανικά. Η σημερινή όμως επίσκεψή Σας διατρανώνει εναργώς την ιστορίαν του τόπου μας και επιμαρτυρεί την διηνεκή λατρευτικήν κοινωνίαν της Εκκλησίας του ενδόξου Νησιού μας με την Μητέρα Εκκλησίαν», ανέφερε ο κ. Μάρκος.

Αντιφώνηση με στίχους του κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αντιφώνηση από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη που επέλεξε, όπως είπε, να απευθυνθεί στο ποίμνιο της Καλλιμασιάς με τους στίχους του περιφρονημένου και ταπεινωμένου, πλην γνήσιου Φώτη Αγγουλε.
«Αυτούς εγώ που τραγουδώ, δεν έχουνε φτερά.
Δεν τους μεθά καμιά φυγή, δεν τους τραβούν τ’ αστέρια,
έχουνε μια ζεστή καρδιά, δυο ροζιασμένα χέρια,
κι είναι δεμένοι με τη γη», είπε από το βήμα ο Παναγιώτατος.
Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Οικουμενικούς Πατριάρχες Ιωακείμ Β’ και Δ’ με καταγωγή την Καλλιμασιά.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για το χωριό της Βέσσας ο κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των οικουμενικών πατριαρχών στον τάφο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ του Δ’. Ευλογία στις εθελοντικές ομάδες
Συμβολική αλλά και ουσιαστική ήταν η επίσκεψη του Πατριάρχη στο χωριό της Βέσσας μιας και αφενός αποτέλεσε το επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2012, αφετέρου αποτελεί την πατρίδα του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχη του Κωνσταντίνου του Ε’ του Βαλλιάδου. Λίγο πριν την είσοδό του στο χωριό ο κ.κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε όλες τις εθελοντικές ομάδες του νησιού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό έργο τους ενώ λίγο αργότερα φύτεψε ένα μαστιχόδεντρο σε ανάμνηση της επίσκεψής του.

Η συνάντηση με την Πρωθυπουργό
Διερχόμενος από τα στενά σοκάκια της Βέσσας ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του κατέληξε στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκεί όπου τον υποδέχθηκε η πρωθυπουργός της χώρας Βασιλική Θάνου καθώς και πλήθος κόσμου. Μετά το προσκύνημα η πατριαρχική πομπή κατευθύνθηκε προς την πλατεία του χωριού εκεί όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και το τρισάγιο του εκ Βέσσας Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου του Ε’ του Βαλλιάδου. Η δεύτερη ημέρα της περιοδείας του κ.κ. Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκε την παρουσίαση από τα πολιτιστικά σωματεία τοπικών παραδοσιακών χορών.

Patr sthn Kallimasia.jpg
Patr sthn Kallimasia4.jpg
Patr sthn Kallimasia6.jpg
Patr sthn Kallimasia7.jpg
Patr sthn Kallimasia10.jpg
Patr sthn Kallimasia12.jpg
Patr sthn Kallimasia14.jpg
Patr sthn Kallimasia16.jpg
Patr sthn Kallimasia19.jpg
Patr sthn Kallimasia21.jpg
Patr sthn Kallimasia23.jpg
Patr sthn Kallimasia26.jpg
Patr sthn Kallimasia27.jpg
Patr sthn Kallimasia28.jpg
Patr sthn Kallimasia30.jpg
Patr sthn Kallimasia31.jpg
Patr sthn Kallimasia32.jpg


Ετικέτες