Σμύρνη: Μ. Παρασκευή στον ναό του Αγίου Βουκόλου έπειτα από 93 χρόνια (φώτο)

Loading...


Του Αριστείδη Βικέτου

Η φετινή Μεγάλη Παρασκευή είναι ιδιαίτερη για την Ελληνική, αλλά και γενικότερα για την Ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης, αφού από χθες, Μεγάλη Πέμπτη βράδυ και μέχρι την Κυριακή του Πάσχα το πρωί (Εσπερινός Αγάπης) όλες οι ιερές ακολουθίες τελούνται για πρώτη φορά, μετά από 93 χρόνια στον ναό του Αγίου Βουκόλου, ο οποίος διασώθηκε κατά την Μικρασιατική καταστροφή, συντηρήθηκε πριν περίπου τέσσερα χρόνια και στις 15 Αυγούστου 2014, παραχωρήθηκε για Λειτουργία από τον Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης.

Ο Δήμος, ο οποίος έκανε την συντήρηση, παραχώρησε για δεύτερη φορά τον ναό στις 6 Φεβρουαρίου, όπου ανήμερα της μνήμης του Αγίου Βουκόλου, λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η Μεγάλη Παρασκευή συμπίπτει φέτος με την μνήμη του Αγίου Δήμου, ο οποίος μαρτύρησε στην Σμύρνη, και του Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είχε διατελέσει Μητροπολίτης της πρωτεύουσας της Ιωνίας.
Σήμερα το πρωί τελέστηκαν από τον ιερατικώς προϊστάμενο Σμύρνης, αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός, στην διάρκεια του οποίου έγινε η Αποκαθήλωση του Σώματος του Χριστού από τον Σταυρό. Ετικέτες