Σίγουρος για την επιτυχία της Σύναξης των Ορθοδόξων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Τη σιγουριά του για την επιτυχία της επερχόμενης Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Φανάρι στις 7 Μαρτίου εξέφρασε από τη Χάλκη όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος ανακοίνωσε και επίσημα πως θα πραγματοποιηθεί Πανορθόδοξη Σύνοδος μέσα στο 2015…

Υπενθυμίζεται πως ο Πατριάρχης έχει προσκαλέσει στο Φανάρι για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τη σχεδιαζόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο τους Προκαθημένους όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει θετικές απαντήσεις από όλους.  Η προηγούμενη συνάντηση αυτού του είδους έγινε το 2008.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί της Χάλκης, είπε ότι είναι βέβαιος ότι η συνάντηση των Ορθοδόξων ηγετών στην Κωνσταντινούπολη θα είναι επιτυχής. Επισπροσθέτως ο Πατριάρχης ανακοίνωσε ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το 2015.

Σύμφωνα με το Φανάρι η συνεδρίαση του Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να εγκρίνει την ημερομηνία της Πανορθόδοξης Συνόδου, αναφέρει η γερμανική έκδοση του ραδιοφώνου του Βατικανού. 

Πάντως η ρωσική εκκλησία δια του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα πρόσφατα είχε εκφράσει τις ενστάσεις της σχετικά με τον τρόπο που προετοιμάζεται η Πανορθόδοξη Σύνοδος και είχε ζητήσει να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά και οργανωμένα με την προετοιμασία αυτής. 

Ειδικοί αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο αν και με ποιον τρόπο θα εκπροσωπηθεί η Μόσχα στη σύναξη της 7ης Μαρτίου, μετά τις…δοκιμασίες που έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Φαναρίου-Μόσχας κυρίως λόγω της τοποθέτησης της Ρωσικής Συνόδου περί πρωτείου….Ετικέτες